Προσφατα
.

18.2.15

Η μνημονιακή φορολογία των αντιμνημονιακών

 Σε επανάληψη βλέπουμε την φορολογική πολιτική να εξελίσσεται αν και με νέα κυβέρνηση. Τα οικονομικά επιτελεία της χώρας θεωρούν ότι ο μέσος Έλληνας δεν πλήρωνε τους φόρους του από πείσμα και όχι από οικονομική δυσπραγία.
 Οι αναμενόμενες ανατροπές για την ανάσα που θα έπαιρναν οι με το ζόρι φοροοφειλέτες τελικώς δεν ήρθε αφού η διάταξη που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απλά βάζει περισσότερους Έλληνες να μπουν στην ρύθμιση με μικρότερο ποσό δόσης αλλά με ταβάνι για άλλη μια φορά τις 100.  Από το "κούρεμα" των ληξιπρόθεσμων μένουν εκτός ΦΠΑ, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης. Μένει δηλαδή μόνο ο φόρος εισοδήματος που αναλογικά ήταν στα ύψη όταν τα εισοδήματα των Ελλήνων για 5 χρόνια ήταν στον πάτο.
Το "κούρεμα" όμως, δεν αφορά όλους τους φοροοφειλέτες αλλά μόνο αυτούς που οι οφειλές τους έληξαν στις 31-12-2013. Με την διάταξη αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ορθό το ποσό των φόρων εισοδήματος για όλους τους Έλληνες αν και η οικονομική τους κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο λόγω των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, που η κυβέρνηση προεκλογικά, τις θεωρούσε αντισυνταγματικές, αντιδημοκρατικές και άδικες.
Στο πόσο χαμηλό επίπεδο είναι  η οικονομική πολιτική της χώρας αποδεικνύεται από το κάλεσμα της κυρίας Βαλαβάνης: "Δώστε ότι μπορείτε από 200 ευρώ και πάνω για μια φορά". Στην προσπάθεια του το υπουργείο να μαζέψει λεφτά καλεί τους μη έχοντες να βρουν ακόμα και 200 ευρώ για να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 5 δόσεων. Το πού θα βρει ο άνεργος κατεστραμμένος πολίτης 1,000 ευρώ σε πέντε μήνες είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί το υπουργείο.
Εντύπωση κάνει επίσης, ότι για τα χρέη μέχρι τις 31/12/2014 η διάταξη του υπουργείου θεωρεί συνταγματικές τις προσαυξήσεις και δίνει ως δώρο σε αυτόν που θα επιλέξει λιγότερες δόσεις να έχει έκπτωση στις άδικες και αντισυνταγματικές προσαυξήσεις και τόκους. Να συμπληρώσουμε ότι το επιτόκιο που καλούνται να πληρώνουν για τα χρέη τους προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία είναι με το επιτόκιο ενός δανείου που θα έπαιρνε ο πολίτης από μία ιδιωτική τράπεζα.
Αν και η κυρία Βαλαβάνη στην παρουσίαση της διάταξης είχε τα στοιχεία των εκατομμυριούχων φοροοφειλετών εντύπωση κάνει το ότι ασχολείται πρώτα με τα 3,7 εκατομμύρια φορολογούμενους των οποίων  το συνολικό χρέος προς το Δημόσιο είναι 1,6 δις και όχι με τα 2,000 φυσικά  πρόσωπα των οποίων το χρέος φθάνει στα 17,1 δις. Επίσης, μόνο 4,000 επιχειρήσεις, που μπορούν άνετα να ελεγχθούν, οφείλουν στο δημόσιο 43,3 δις ευρώ.
Το συνολικό χρέος των Ελλήνων είναι 76 δις και τα 73 από αυτά είναι χρέη 400,000 φυσικών και νομικών προσώπων. Ίσως η κυβέρνηση θα μπορούσε από το να συνεχίζει την μνημονιακή φοροχαρατσιακή πολιτική να στείλει τους χιλιάδες ελεγκτές εφοριακούς και νεοπροσλαμβανόμενους στο  ΣΔΟΕ για μια επίσκεψη στους φοροφυγάδες και όχι να ασχολείται με την δόση των 20 ευρώ από τους αναγκαστικούς φοροοφειλέτες.-
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια