γράφτηκε
στον Τοίχο
17.4.15
-
1
Comments
Παίρνουν τα "μέτρα" της κάσας της Ελλάδας φίλοι, γνωστοί και ξένοι
Μαρία Τσολακίδη
Oι κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, όσο σφίγγει ο κλοιός των δανειστών-θεσμών εναντίον της Ελλάδας, ξεθωριάζουν. Όπισθεν ολοταχώς έκανε από την Ουάσιγκτον όπου συμμετείχε στο συνέδριο του Ινστιτούτο Brookings, ο κ. Βαρουφάκης. Μη μπορώντας να υπερασπιστεί τις "κόκκινες γραμμές" που μόνο λεκτικώς χάραξε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, έβαλε τόσο νερό στο κρασί της, που δεν έμεινε ίχνος γεύσης κρασιού. Η μεγαλύτερη υποχώρηση στις απαιτήσεις των εταίρων-δανειστών έγινε για τις αποκρατικοποίησεις. Ο κ. Βαρουφάκης δημοσιοποίησε από την αμερικανική πρωτεύουσα ότι η Ελλάδα τελικώς "ξεπουλάει" την δημόσια περιουσία της για να πάρει δανεικά.
Έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα
Από την πολυθρόνα του ομιλητή στο συνέδριο του Brookings ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατιθεμένη να δεχθεί να κάνει αποκρατικοποιήσεις χωρίς να ζητά υψηλό τίμημα για την πώλησή της δημόσιας περιουσίας. Παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινήσει το καράβι της ανάπτυξης μόνης της, ως μόνο όρο για την ξεπουλημένη ελληνική περιουσία απαιτεί ένα μίνιμουμ παραγωγικών επενδύσεων, διότι κατά τον κύριο Βαρουφάκη η τόνωση της ανάπτυξης και παραγωγής της χώρας μπορεί να στηριχθεί μόνο σε ξένους επενδυτές.
Όσον αφορά την περίπτωση εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ, ο κύριος Βαρουφάκης είπε ότι όποιος νομίζει ότι ξέρει τις επιπτώσεις ενός Grexit ψεύδεται. Ήταν ένα "καρφί" στις δηλώσεις Σόιμπλε που είχαν προηγηθεί μία ημέρα, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι σύμφωνα με τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ένα Grexit δεν θα μόλυνε την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ετοιμάζουν το νέο Μνημόνιο
Αυτό όμως που έκανε εντύπωση από την ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες διακυβέρνησης η απαγορευτική λέξη "Μνημόνιο" βγήκε από το στόμα του. "Θα δεχόμουν κάθε όρο αν είχε νόημα. Θα δεχόμουνα ακόμα και ένα Μνημόνιο αν ερχόταν από οπουδήποτε αλλά να παρείχε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα με τους όρους που θέτουν είναι ότι τους δεχτήκαμε στο παρελθόν και οδήγησαν στην καταστροφή", είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Με πολύ μεγάλη ευκολία ο κ. Βαρουφάκης δέχεται να βάλει την υπογραφή του κάνοντας την Ελλάδα να συνεχίσει να είναι αποικία αρκεί να έχει τους όρους που θα χωράει η οικονομική του φιλοσοφία. Ο ίδιος λίγα λεπτά νωρίτερα περιγράφοντας τα προηγούμενα Μνημόνια είχε πει ότι "η Ελλάδα "μεταφέρθηκε" από μία περίοδο "κερδοσκοπικής" ανάπτυξης σε μία περίοδο απόλυτα καταστροφικής λιτότητας". Πώς είναι δυνατόν να υπογραφεί ένα νέο Μνημόνιο με τους Θεσμούς-Δανειστές ώστε οι όροι να μην είναι τέτοιοι που να συμφέρουν μόνο τους δανειστές με όποιο οικονομο-κοινωνικό αντίτιμο θα έχει για τον ελληνικό λαό, αυτό το γνωρίζει μόνο ο κ. Βαρουφάκης και οι θεωρίες του.
200 δις θα φορτώσουν στην Ελλάδα
Σε αυτή την καθόλου τυχαία συνύπαρξη Αμερικανών και Ευρωπαίων στην Ουάσιγκτον τα τελευταία 24ωρα την παράσταση για άλλη μια φορά έκλεψε η Γερμανία. Με έναν Σόιμπλε ο οποίος περιπαίζει ειρωνικά την ελληνική κυβέρνηση εφόσον γνωρίζει ότι την κρατά από το ευαίσθητο σημείο της, την ρευστότητα. "Η Ελλάδα θα έχει προβλήματα για να βρει πιστωτές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν βρουν χρήματα οι Έλληνες είναι ευπρόσδεκτοι να τα πάρουν. Οι Ευρωπαίοι είπαν ΟΚ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε (να δανείζουμε χρήματα) έως το 2020... Αν βρείτε χρήματα απ’ αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη... Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Θα χαρούμε... Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισεκ. ευρώ ".
Από αυτή την εκνευριστική δήλωση για τον ελληνικό λαό πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να δανείζεται συνεχώς de facto. Το δεύτερο είναι ότι το ποσό που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ακόμα 200 δις σχεδιάζουν να χρεώσουν την Ελλάδα φίλοι, εταίροι, δανειστές και Θεσμοί και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία από πού θα τα πάρουμε αλλά ποιος τελικά θα τα ξεχρεώσει. Το ύψος του ποσού προμηνύει ότι όχι μόνο θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο αλλά θα ακολουθήσουν τόσα όσα για να καλυφθεί το ποσό που θέλουν οι αποικιοκράτες να τζογάρουν με σίγουρο κέρδος στην ρουλέτα με το όνομα Ελλάδα.
Θα μας "βοηθήσουν" και εξωτερικές δυνάμεις
Η συμπαράσταση του προέδρου της Αμερικής προς την Ελλάδα είναι ακριβώς αυτή που λίγο αργότερα περιέγραψε περιχαρής ο ίδιος κ. Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους: "Όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν".
1 σχόλιο
Δραχμή βρε και ξανά Δραχμή.Όλα τα άλλα είναι περιττά!Όσο βιώνουμε επί 5 χρόνια και με τα νέα μνημόνια αυτά τα προτώγνωρα που ζούμε προκοπή δε θα δούμε,μάλλον πολύς πόνος,φτώχεια,αυτοκτονίες και ένα Μπαγκλαντές εντός της Ευρώπης!
Δημοσίευση σχολίου