Προσφατα
.

29.7.15

Μια πόλη 130 εκ. κατοίκων

Το Πεκίνο του μέλλοντος, παγκόσμιο κέντρο για μπίζνες και τεχνολογία
Η Κίνα επιθυμεί να προσφέρει στον πλανήτη τη μελλοντική του πρωτεύουσα, μία μητρόπολη η οποία, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της, θα είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυπληθής στον κόσμο. 

Ακόμα και το όνομά της ακούγεται σαν να προέρχεται από στο μέλλον - «JJJ», ήτοι «Jing - Jin - Ji», προσφέροντας ταυτόχρονα μια ιδέα για τις διαστάσεις αυτής της κολοσσιαίας πόλης η οποία θα προκύψει από την ένωση του Πεκίνου (Beijing) με το λιμάνι του Tianjin και ολόκληρη την επαρχία Χεμπέι, την οποία οι Κινέζοι αποκαλούν εν συντομία «Ji». 

Η έκταση της νέας αυτής μητρόπολης μέσω της οποίας ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να αλλάξει την εικόνα της Χώρας του Δράκου θα ξεπερνά τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ εκτιμάται πως θα έχει έως και 130 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν όσοι είναι όλοι οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης 
Στόχος των φιλόδοξων Κινέζων είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου αστικής ανάπτυξης με απώτερο σκοπό να κλείσει η εποχή των βιομηχανικών πόλεων της Δύσης οι οποίες ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και να αρχίσει η εποχή των πόλεων της πράσινης ανάπτυξης και της υψηλής τεχνολογίας της Ανατολής του 21ου αιώνα. 

Το σημερινό Πεκίνο, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μία πόλη ξεπερασμένη αλλά και ακατάλληλη για το πλήρες άνοιγμα της Κίνας στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. 

Το κομμουνιστικό Πεκίνο χτίστηκε πάνω στα ερείπια της πάλαι ποτέ αυτοκρατορικής πρωτεύουσας ενώ το στυλ που κυριαρχεί στην πόλη παραπέμπει στη σοβιετική εποχή. 
Την ίδια ώρα το βιοτικό επίπεδο συρρικνώνεται με ταχύτατους ρυθμούς ενώ ο τοπικός πληθυσμός γηράσκει ανάμεσα σε απρόσωπα συγκροτήματα πολυκατοικιών, σε ογκώδη οικοδομήματα του Κόμματος-κράτους και τις «λαϊκές βιομηχανίες» του. 

Το κυκλοφοριακό χάος και η ατμοσφαιρική ρύπανση της εξουθενωμένης, πλέον, κινεζικής πρωτεύουσας χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους κατοίκους της ως «συνθήκες ακατάλληλες για την ανθρώπινη ζωή». 
Πέρα από την πάταξη της διαφθοράς, ο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να επιθυμεί επίσης να προσφέρει στον πλανήτη μια παγκόσμια πρωτεύουσα και στην πατρίδα του μία νέα υπερσύγχρονη μητρόπολη η οποία θα αποτελεί τη βιτρίνα του «κινεζικού ονείρου» στον κόσμο. 

Κινητήρια δύναμη του νέου Πεκίνου, το οποίο οι προπαγανδιστές του κόμματος αποκαλούν Big-Bei, πρόκειται να είναι, πέρα από τις μπίζνες, η τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών θα κατασκευαστούν δεκάδες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας, αυτοκινητόδρομοι, κανάλια, γέφυρες, σήραγγες, υπόγειοι σιδηρόδρομοι και αεροδρόμια, με στόχο τη σύνδεση των διαφορετικών τμημάτων αυτής της πόλης-χώρας. 

Η πανίσχυρη Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χάρη στους σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας οι δεκάδες εκατομμύρια μελλοντικοί κάτοικοι της «JJJ» δεν θα αναγκάζονται να χάνουν χρόνο διανύοντας καθημερινά έως και 100 χιλιόμετρα για να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ σημαντικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει και ο κεντρικός, και καταναγκαστικός, σχεδιασμός της γιγαντιαίας αυτής πόλης καθώς η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει για κάθε περιοχή ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης. 

Το παλιό Πεκίνο θα εστιάσει στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στην υψηλή τεχνολογία, το Τιαντζίν στην έρευνα, στην ενέργεια και στις προμήθειες και η επαρχία Χεμπέι θα αποτελέσει έδρα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Όσον αφορά τις υποδομές της κεντρικής εξουσίας, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πρόκειται να μεταφερθούν στο Τονγκτσού, ένα προάστιο του Πεκίνου όπου σήμερα δεσπόζουν εκατοντάδες προκατασκευασμένες πολυκατοικίες. 

Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο νέο Πεκίνο 
Ενδεικτικό των μεγαλεπήβολών σχεδίων της κινεζικής ηγεσίας για το μέλλον αποτελεί το γεγονός ότι το Πεκίνο διεκδικεί με αξιώσεις μέσα σε διάστημα μερικών ετών ακόμη μία Ολυμπιάδα, χειμερινή αυτή τη φορά. 
Την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Ιουλίου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει την πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, με την κινεζική πρωτεύουσα να διεκδικεί από την Αλμα Ατα του Καζακστάν την ευκαιρία να γίνει η μοναδική πόλη στο κόσμο που θα έχει φιλοξενήσει και θερινούς (το 2008) και χειμερινούς Αγώνες. 
Στην περίπτωση που κερδίσει το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο σε όλους: η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία της πόλης-χώρας έχει ήδη ξεκινήσει.



HeliosPlus
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια