γράφτηκε
στον Τοίχο
14.8.15
-
0
Comments
Βιετνάμ: Κατασχέθηκαν 700 κιλά κεράτων ρινόκερου και ελεφαντόδοντου
Η ζήτηση κεράτων ρινόκερου είναι μεγάλη στο Βιετνάμ, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη εσφαλμένα ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Η αστυνομία κατάσχεσε περισσότερα από 700 κιλά κεράτων ρινόκερου και ελεφαντόδοντου που προέρχονταν από την Μοζαμβίκη και μεταφέρθηκαν με πλοίο στο Βιετνάμ, γράφει σήμερα ο επίσημος Τύπος της χώρας.
Το φορτίο αυτό βρέθηκε σε δύο εμπορευματοκιβώτια σε ένα πλοίο που μετέφερε πέτρες και έφτασε την Πέμπτη στο λιμάνι της πόλης Ντανάνγκ, στο κεντρικό τμήμα του Βιετνάμ, σημειώνει η εφημερίδα Tuoi Tre.
"Κατασχέθηκαν 593 κιλά ελεφαντόδοντου και 142 κιλά κεράτων ρινόκερου", διευκρινίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το πλοίο έφτασε στην χώρα με ενδιάμεσο σταθμό στην Μαλαισία και ότι ο τελικός προορισμός του ήταν το λιμάνι Χάι Φονγκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το Βιετνάμ κατηγορείται συχνά ως μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά το εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Η ζήτηση κεράτων ρινόκερου είναι μεγάλη στο Βιετνάμ, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη εσφαλμένα ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Επίσης το ελεφαντόδοντο χρησιμοποιείται και αυτό πολύ στην παραδοσιακή ιατρική στο Βιετνάμ, αλλά και στην διακόσμηση ή ως φυλαχτό.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Απειλούνται με Εξαφάνιση (CITES) απαγόρευσε το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου το 1989, αν και τελικά επέτρεψε από το 1997 στις χώρες της νότιας αφρικανικής ηπείρου να προχωρήσουν σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες πωλήσεις.
Ωστόσο το εμπόριο αυτό ευημερεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στο Βιετνάμ και στην Κίνα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ρινόκερων της Αφρικής.
Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν μόνον περίπου 5.000 μαύροι ρινόκεροι και περίπου 20.000 λευκοί ρινόκεροι στον κόσμο, κυρίως στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου