γράφτηκε
στον Τοίχο
19.1.16
-
0
Comments
Εικόνα της κοινωνίας και τα πανεπιστήμιά μας πήραν την κατιούσα αφού τα μοναδικά προσόντα που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα είναι τα κομματικά ένσημα. Οι διορισμοί κομματανθρώπων και η απαξίωση τα οδήγησε κι αυτά στον μαρασμό. Έτσι εξαφανίστηκαν από την λίστα για τα 200 πιο «διεθνή πανεπιστήμια» του κόσμου.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η πατρίδα των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο και γι' αυτό έχουν κάνει έκκληση ουκ ολίγες φορές άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού. Ωστόσο στην αξιολόγηση του Times Higher Education, εκπαιδευτικού ένθετου της βρετανικής εφημερίδας Times, για τα 200 πιο «διεθνή πανεπιστήμια» του κόσμου, η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά.
Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας με τα κορυφαία πανεπιστήμια στον πλανήτη, είναι το ποσοστό ξένων καθηγητών του ιδρύματος, το ποσοστό ξένων φοιτητών και το ποσοστό των δημοσιευμένων ερευνών στις οποίες τουλάχιστον ο ένας συγγραφέας είναι ξένος.
Η σχετική λίστα πάντως κρύβει εκπλήξεις, καθώς το πλέον εξωστρεφές πανεπιστήμιο για το 2016 ανακηρύχθηκε αυτό του Κατάρ, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου και του Χονγκ Κονγκ.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν το ελβετικό École Polytechnique Fédérale de Lausanne, το πανεπιστήμιο της Γενεύης επίσης από την Ελβετία, το πανεπιστήμιο του Μακάου, τα ETH Zurich και Σεντ Γκάλεν και πάλι από την Ελβετία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το βρετανικό Imperial College.
Επιπλέον, αυτή τη φορά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία συνήθως κυριαρχούν στις λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα, βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα πιο διεθνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης -αλλιώς ΜΙΤ- βρίσκεται στην 90η θέση. Από την άλλη πλευρά το πανεπιστήμιο του Κατάρ, που είναι και το πλέον διεθνές, ήταν στις θέσεις 601-800 στη λίστα του Times Higher Education με τα καλύτερα πανεπιστήμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου