γράφτηκε
στον Τοίχο
7.1.16
-
0
Comments
Το βασικό προπαγανδιστικό όπλο της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει σαν… ανώδυνο το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα, είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και πως οι επιπτώσεις του νέου συστήματος θα αφορούν μόνο τις συντάξεις που θα δοθούν από τώρα και μετά.
Αφήνοντας στην άκρη την κομπίνα με την «προσωπική διαφορά», που υποτίθεται ότι θα δοθεί σε κάθε παλιό συνταξιούχο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του με το νέο σύστημα, στεκόμαστε σ’ αυτά που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ 94Α/14.8.2015). Διαβάζουμε λοιπόν για το ασφαλιστικό σύστημα:
«Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και επίσης θα προβούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του ¼% του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016».
Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Χωρίς να έχει συμφωνήσει τίποτα με την τρόικα (η τρίτη αξιολόγηση δεν έχει καν αρχίσει), η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξασφάλισε ήδη την εξοικονόμηση του 2015, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης του 2016 και ότι απομένουν περίπου 700 εκατ. για το 2016, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εξασφαλιστεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα επικουρικά ταμεία κατά 1,5% (1% εργοδότες, 0,5% εργαζόμενοι).
Πώς υποτίθεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση τη συμφωνημένη εξοικονόμηση του 2015 και το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης του 2016; Τα ποσά από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πολύ μικρά (4,2 εκατ. το 2015 και 25,7 εκατ. ευρώ το 2016). Εκείνο που ισχυρίζεται η κυβέρνηση είναι ότι η εξοικονόμηση έγινε με την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές.
Τα ποσά από την αύξηση των εισφορών στον κλάδο υγείας (προϋπολογίστηκαν 422 εκατ. ευρώ για το 2015 και 854 εκατ. ευρώ για το 2016), όμως, δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνημένες εξοικονομήσεις.
Είναι ποσά που πρέπει να μεταβιβαστούν απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι να δημιουργήσουν «μαξιλάρι» για τις συντάξεις. Αυτό δεν αποτελεί δικό μας αυθαίρετο ισχυρισμό, αλλά φαίνεται καθαρά στο Μνημόνιο. Μετά την αναφορά στη συμφωνία για εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016, προκειμένου να ενισχυθεί η «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» του συνταξιοδοτικού συστήματος, το Μνημόνιο συνεχίζει: «Οι αρχές έχουν ήδη αυξήσει τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στο 6% για τις κύριες συντάξεις τους και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2015».
Είναι ολοκάθαρο ότι είναι άλλο πράγμα η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας, που είχε ήδη γίνει όταν υπογράφτηκε το Μνημόνιο (ήταν στα προκαταρκτικά προαπαιτούμενα, που αφορούσαν το κλείσιμο της αξιολόγησης του δεύτερου «προγράμματος») και άλλο οι εξοικονομήσεις για το 2015 και το 2016, που πρέπει να γίνουν με νέα μέτρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο τοποθετούσε την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού τον Οκτώβρη του 2015, με στόχο κάποιες από τις ρυθμίσεις του να προλάβουν να εφαρμοστούν το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου και να εξασφαλίσουν τη συμφωνημένη εξοικονόμηση.
Το χρονοδιάγραμμα, βέβαια, άλλαξε καθώς μεσολάβησαν εκλογές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διάφορων προαπαιτούμενων. Και οι ιμπεριαλιστές δανειστές αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να τα περάσει όλα μαζί και δέχτηκαν το Ασφαλιστικό να πάει μερικούς μήνες πίσω (τώρα η ψήφισή του τοποθετείται στο Φλεβάρη του 2016).
Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι οι τροϊκανοί δε θ’ απαιτήσουν να εξασφαλιστεί και ό,τι μένει από την εξοικονόμηση του 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ για το 2016.
Μιλάμε, δηλαδή, για ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, που δε θα μπορέσει να καλυφθεί ακόμα και αν η τρόικα συμφωνήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση (ήδη κάποιοι μικροί καπιταλιστές δέχονται μια προσωρινή αύξηση αλλά ίση για εργαζόμενους και εργοδότες, δηλαδή συνολικά 1%).
Πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό που –επαναλαμβάνουμε- είναι συμφωνημένο με το Μνημόνιο; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το πετσόκομμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μόνο αυτό το πετσόκομμα μπορεί να αποδώσει άμεσα τα λεφτά που έχουν συμφωνήσει.
Αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση έχει ανάγκη από παραπλανητική προπαγάνδα. Θέλει να πείσει για τη δήθεν πρόθεσή της ότι δε θα κόψει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Οι αριθμοί, όμως, άλλα αποκαλύπτουν. Τη φρικτή αλήθεια θα τη μάθουν και οι ήδη συνταξιούχοι όταν το νομοσχέδιο πάρει την τελική νομοτεχνική του μορφή και προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Έτσι δεν γίνεται πάντοτε; Προηγείται η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και μετά γίνεται αυτό που από την αρχή ήταν γνωστό ότι θα γίνει.
Έχουν, λοιπόν, έναν παραπάνω λόγο οι ήδη συνταξιούχοι να ξεσηκωθούν. Δεν πρόκειται μόνο για τη σύνταξη των παιδιών και των εγγονών τους. Επίκειται ένα ακόμα πετσόκομμα και της δικής τους σύνταξης. Το μέτωπο πρέπει να είναι ενιαίο, παλλαϊκό και να έχει ένα στόχο: να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου