Προσφατα
.

13.1.16

Η Eldorado είναι Θεσμός

Τους βόλεψε η παρανομία για να βάλουν λουκέτο-Θεσμικός επενδυτής εναντίον μιας χώρας.
Μπορεί η καναδική Eldorado να ήρθε με φόρα στην Αθήνα πουλώντας απειλές και τσαμπουκάδες  στην ελληνική νομοθεσία και στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ορθώς είναι αυστηρότατοι και που παραβιάστηκαν κατάφωρα από την εν λόγω επενδυτική εταιρεία, αλλά απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία τα λουκέτα και η ημιαργία στα ορυχεία χρυσού ανά τον κόσμο οφείλεται στην πτώση τιμής του χρυσού και όχι στο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν αμείλικτες όσον αφορά την νομοθεσία.

Μία χρυσή κομπίνα είναι
Η κρίση για τους ιδιοκτήτες ορυχείων χρυσού στον κόσμο ξεκίνησε το 2014 και έκανε το πικ τον Ιούνιο του 2015. Ο χρυσός κατρακύλησε και συνέχισε να κατρακυλά με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η εξαγωγή του.
O Economist με ένα εκτενέστατο άρθρο τον Ιούλιο του 2015 ανέλυσε για ποιο λόγο ο χρυσός πέφτει κάθετα "χτυπώντας" στις 20 Ιουλίου το χαμηλότερο ρεκόρ της τελευταίας 5ετίας: "Ο πιο άμεσος λόγος για τα δεινά του χρυσού είναι το ισχυρό δολάριο. Ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, οπότε αν το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει, το κίτρινο μέταλλο κατεβαίνει. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι το δολάριο ανεβαίνει λόγω της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία φέρνει την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων. Αυτά είναι άσχημα νέα για το χρυσό. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας διακράτησης περιουσιακών στοιχείων μηδενικής απόδοσης: Τα χρήματα που είναι δεσμευμένα σε χρυσό θα μπορούσαν να φέρουν κέρδη εάν επενδύονταν σε έντοκα γραμμάτια ή άλλα χρέη. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη έχουν παρόμοια επίδραση: όταν τα μερίσματα είναι γενναιόδωρα, πονάει περισσότερο να τα χάνετε".

 Αναστολή και λουκέτο ορυχείων παντού
Τα ορυχεία από το Μάλι μέχρι τον Καναδά εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας κάθε τρίμηνο του έτους για το αν ο χρυσός θα ανέβει κρατώντας τα ορυχεία με τις μηχανές αναμμένες αλλά σε υπολειτουργία. Μάλιστα η New Gold Corporation αποφάσισε να αναστείλει τις εργασίες δημιουργίας δύο νέων ορυχείων χρυσού στον Καναδά διότι δεν συμφέρει με τις τιμές που ολισθαίνουν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Πολ Ράιτ, μπορεί στην συνέντευξη τύπου που έδωσε εκτάκτως στην Αθήνα να κομπάζει ότι η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στην εξαγωγή χρυσού και να καυχήθηκε που η Κίνα εμπιστεύτηκε ορυχεία της στην καναδική εταιρεία, όμως ένα χρόνο πριν η Eldorado έψαχνε να βρει αγοραστή για τα ορυχεία της στην Κίνα έναντι 1,6 δις ευρώ. 
Μάλιστα σε ένα σχετικό περσινό άρθρο ο Economist τόνιζε για την Κίνα ως ελπίδα για την άνοδο του χρυσού: "Η μεγάλη ελπίδα για τους οπαδούς του χρυσού ήταν η Κίνα, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει το γουάν αποθεματικό νόμισμα. Η Κίνα θα αύξανε τα αποθέματα χρυσού της στα επίπεδα των δυτικών κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστη στα διεθνή μάτια. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Έχει αυξήσει ελάχιστα τα αποθέματα χρυσού της. Ο χρυσός θησαυρός της εξακολουθεί να είναι μικρός, και ως ποσοστό των συνολικών αποθεμάτων, τα αποθέματα του χρυσού της Κίνας βρίσκονται σε πτώση".

Η Eldorado Gold είναι ΘΕΣΜΟΣ
Το θέμα όμως δεν είναι αν θα κλείσει η επιχείρηση στην Χαλκιδική προσωρινά αλλά τι θα κάνει η νυν κυβέρνηση με τις απανωτές παρανομίες της καναδικής εταιρείας και την εγκληματική καταστροφή της περιοχής. Το να επιβάλλεις πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ και να μην το εισπράττεις, όπως αποφάσισε να κάνει ο υπουργός Σκουρλέτης, δεν είναι λύση. Η κυβέρνηση άλλωστε δεν τόλμησε να ανοίξει τον φάκελλο ξεπουλήματος των Ορυχείων Κασσάνδρας για τα 11 εκατ. ευρώ που ποτέ το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε. Οι κινήσεις ψευτομαγκιάς και λαϊκισμού είναι τσιρότο σε μια σηψαιμική κατάσταση με τους εθνικούς επενδυτές που έχουν μπει στην Ελλάδα και τους εκατοντάδες που είναι έτοιμοι να κάνουν γιουρούσι. 
Η απίστευτη απάντηση της Eldorado μετά την ανακοίνωση προστίμων από τον κ. Σκουρλέτη δείχνει το ποιόν των εν λόγω σοβαρών επενδυτών όχι απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά απέναντι στο σύνολο της χώρας: "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων και με μια στάση αδιανόητη απέναντι σε έναν θεσμικό επενδυτή. Η εταιρία επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της σχετικά με τα συγκεκριμένα πρόστιμα". 
Σε αυτή την αποσπασματική παράγραφο της ανακοίνωσης παρατηρούμε ότι πρώτον οι επενδυτές από τον χαρακτηρισμό "στρατηγικοί" (που όλες οι κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν το πλιάτσικο επί της ελληνικής γης) γίνονται "ΘΕΣΜΙΚΟΙ". Δεύτερον, η εταιρεία απειλεί με δικαστικά μέσα μία χώρα για παρανομίες που έχει διαπράξει ένα κράτος. Η Eldorado υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραβήξει το θέμα του προσωρινού λουκέτου μέχρις ότου η Ε.Ε να κάνει θεσμό την συμφωνία ΤΤΡΙ (Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ). Αυτό σημαίνει ότι διαιτητικά δικαστήρια θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες να ασκούν αγωγές δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση, όταν κρίνουν ότι τα κράτη παραβιάζουν τους κανόνες της TTIP. Η Διατλαντική αυτή εταιρική σχέση θα είναι ένα αντίγραφο του TTP σύμφωνα με την οποία αν μια κυβέρνηση κράτους πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος σε διεθνή δικαστήρια, πετυχαίνοντας είτε αναίρεση της απόφασης είτε αποζημιώσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση που μια εταιρεία προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.  
Όταν λοιπόν η Eldorado αυτοχαρακτηρίζεται ως "θεσμικός επενδυτής" (καθόλου τυχαία) σημαίνει ότι το κράτος χτυπάει έναν θεσμό και όχι έναν ιδιώτη αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσει η χώρα τόσο χρηματικά όσο και εδαφικά (τα ορυχεία είναι πλέον ιδιωτική έκταση). Για το λόγο αυτό να μην αρχίσουμε να χειροκροτούμε ότι νικήθηκε το θηρίο διότι το θηρίο έκανε ένα βήμα πίσω αποκλειστικά για τα οικονομικά του οφέλη και παράλληλα έχει πάρει φόρα για την τελική επίθεση που σίγουρα δεν μπορεί να έχει νικητή ένα χρεοκοπημένο Κράτος υποχείριο της Ε.Ε με κυβερνήσεις μαριονέτες "θεσμικών επενδυτών" και έναν λαό που κοιτάζει την επιβίωση του χωρίς να σκεφτεί ότι αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από την εθνική κυριαρχία της χώρας του. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια