Προσφατα
.

25.7.16

Η Ε.Ε στήνει εκ νέου παιχνίδι με τις τράπεζες

Ανησυχητικά τα νέα από την Ευρώπη. Πορτογαλία και Ιταλία βρίσκονται στα πρόθυρα νέας διάσωσης των κρατικοποιημένων τραπεζών τους. Η Γερμανία έβγαλε ομόλογα με αρνητική απόδοση. Ενώ στην Ολλανδία αρχίζουν να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν στην Ελλάδα το πάρτι καλά κρατεί.

Μια «αναπάντεχη» ανάγκη για διάσωση
Στην Πορτογαλία η «Νέα Τράπεζα» (Novo Banco) ήταν η «καλή» τράπεζα που προέκυψε από την εκκαθάριση της "Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος" (Banco Espirito Santo)-τράπεζα όνομα και πράγμα- όταν αυτή διασώθηκε. Ο σκοπός ήταν να πουληθεί το υγιές μέρος για να καλύψει το κόστος της διάσωσης που μετακύλησε στους πελάτες και φορολογούμενους πολίτες. Όμως μετά από ένα χρόνο υπάρχουν φόβοι ότι και οι άλλες τράπεζες έχουν χαμηλό κεφάλαιο με μη βιώσιμα χρέη και η αδυναμία της Λισσαβόνας να βρει αγοραστές για την «υγιή» τράπεζα θα οδηγήσει σε νέα διάσωση που εκτιμάται στα 7,5 δις. Μιλάμε για «διάσωση μιας τράπεζας εις το τετράγωνο». Αλλά και η Caixa Geral de Depósitos, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας με κύριο μέτοχο το κράτος, μετά από αντικρουόμενες εκτιμήσεις έχει ανάγκες που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 5 δις. 
Συνολικά με τις μετοχικές ζημιές όλων των τραπεζών και την επίδραση ντόμινο που όλα αυτά θα έχουν, υπάρχει πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας να χρειαστεί συνολικά 30 δις. Και τα λεφτά όπως δηλώνει ο Antonio Garcia Pascual, ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Barclays, θα πρέπει να βρεθούν από την κυβέρνηση αφού οι δυνατότητες των τραπεζών είναι πολύ μικρές για να απορροφήσουν τις ζημιές. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι όπου ακούγεται "σωτηρία των Τραπεζών από την κυβέρνηση" σημαίνει ότι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι φορολογούμενοι. 
Ταυτόχρονα στην Ιταλία …το σκέφτονται να προχωρήσουν σε νέα διάσωση του τραπεζικού συστήματος. «Αναπάντεχα» και το εκεί τραπεζικό σύστημα χρειάζεται γύρω στα 50 δις. Ο συνδυασμός και μόνο αυτών των δύο κρατών είναι ικανός να επιφέρει ένα ακόμα (μάλλον όχι το τελευταίο) διάσωσης τραπεζών στην Ευρώπη από τους φορολογούμενους.

Εντωμεταξύ στην υπόλοιπη Ευρώπη…
Στην Ε.Ε παρουσιάζεται ένα νέο φαινόμενο: τα «ομόλογα με αρνητική απόδοση». Κυριολεκτικά αυτό σημαίνει ότι τα κράτη εκδίδουν ομόλογα που στο τέλος πληρώνουν λιγότερο απ’ όσο αγοράστηκαν. Η ΕΚΤ αγοράζει με ζημία και η Γερμανία μόλις (13/7) πούλησε το πρώτο 10ετές ομόλογο με αρνητική απόδοση. Έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που το κάνει και η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της πτωτικής τάσης της απόδοσης των ομολόγων σε όλο τον κόσμο. 
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κίνηση στην οικονομία αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε και στις «εξηγήσεις - αλχημείες» των οικονομολόγων που κάθε τρεις και λίγο πέφτουν έξω. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι στην ουσία η ΕΚΤ δεν θα έχει ζημία γιατί υπάρχει αποπληθωρισμός και έτσι θα ισοφαριστεί η ζημιά. 
Στην δε Ολλανδία, μια χώρα που δείχνει ότι μαγειρεύει πριν πεινάσει, η τράπεζα που διασώθηκε (ΑΒΝ ΑΜΡΟ) και κρατικοποιήθηκε (77%) αποφάσισε για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά να δίνει σε επιχειρήσεις και καταθέτες αρνητικό τόκο από 1η Οκτωβρίου με την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια τόσο χαμηλά. Βέβαια κανείς δεν σχολιάζει το γεγονός ότι η υποχρεωτική τήρηση λογαριασμού σε τράπεζα επιφέρει κόστος που δεν συνυπολογίζεται στον τόκο που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των καταθετών που είναι οι μικροκαταθέτες ο τόκος είναι ήδη αρνητικός. 

Στην Ελλάδα το πάρτι δε σταμάτησε ποτέ 
Ο ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης) είναι ο δημόσιος φορέας που εγγυάται προς τα πιστωτικά ιδρύματα (με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σήμερα, πληρώνει τις καταπτώσεις αυτές με εκδόσεις ομολόγων του δημοσίου ύψους 238 εκ. 
Δηλαδή και άλλα λεφτά στις διασωθείσες τράπεζες. Φυσικά το ποιες οι επιχειρήσεις και ποια τα κριτήρια που αυτές χρηματοδοτήθηκαν θα βρεθούν στην απόλυτη διαφάνεια που κυβερνά αυτόν τον τόπο. Άλλωστε έχει γίνει πλέον άτυπος θεσμός στην χώρα ο κομματικός στρατός να έχει έξοδα τα οποία ως συνήθως θα πληρώσουν ανεξαιρέτως όλοι οι φορολογούμενοι.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια