Προσφατα
.

14.11.16

Τα ψέματα στους κτηνοτρόφους για τη φέτα

Αφού επικυρώθηκε στις 30 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες, στη 16η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Καναδά, η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη (CETA), με την οποία μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική φέτα, αφού έγινε και ο ανασχηματισμός στις 4 Νοέμβρη, ανακουφισμένος επειδή εξασφάλισε την παραμονή του στο κτίριο της πλατείας Βάθη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου επέστρεψε στην αγαπημένη του ασχολία: παραμύθιασμα των κτηνοτρόφων, με την ψευτιά ότι μετά από πέντε χρόνια ο όρος φέτα δε θα χρησιμοποιείται σε κανένα προϊόν του Καναδά, όπως και της Νότιας Αφρικής. 

Αντιγράφουμε από αρθρίδιο του Β. Αποστόλου στην «Καθημερινή» της Κυριακής 6 Νοέμβρη: «Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η Επιτροπή δεσμεύθηκε εντός της μεταβατικής περιόδου να αρχίσει την διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό την επίτευξη για όλες τις ΓΕ (σ.σ. εννοεί τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις - ΠΓΕ) της ΕΕ που περιλαμβάνονται σε αυτή, συμπεριλαμβανόμενης της “φέτας“, του ίδιου επιπέδου προστασίας. Δηλαδή με απλά λόγια με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των 5 χρόνων δεν θα χρησιμοποιείται σε κανένα προϊόν της Νότιας Αφρικής. Ανάλογη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει και για την CETA. Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν είναι απλά λόγια, αλλά εμπεριέχονται ως παράρτημα στις συμφωνίες». 

Όπως θα δούμε, ο Β. Αποστόλου ψευδολογεί εν πλήρει συνειδήσει, προσπαθώντας να εξαπατήσει τους έλληνες κτηνοτρόφους και τον ελληνικό λαό με την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά (CETA) μπήκε οριστικά και όχι μόνο για πέντε χρόνια η ταφόπλακα στην ελληνική φέτα, αφού ο Καναδάς θα συνεχίσει να βαφτίζει «φέτα» τα λευκά τυριά που παράγει και θα εξάγει σε όλες τις χώρες, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική), αλλά σ’ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε μόνο στη συμφωνία CETA μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά. 

Με τη γνωστή τακτική της σουπιάς, ο Β. Αποστόλου παραδέχεται στο άρθρο του ότι η ΣΟΕΣ (Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία) ΕΕ - Καναδά παγιώνει τη χρήση του όρου «φέτα» σε όλα τα λευκά τυριά που παράγονται με αγελαδινό γάλα, αμέσως παρακάτω όμως μιλάει για δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παλέψει για να αναθεωρηθεί η ΣΟΕΣ και να κατοχυρωθεί η φέτα! 

Στο Μέρος Α του Παραρτήματος 20-Α, που περιλαμβάνει τον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική φέτα σημειώνεται με αστερίσκο, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των τυριών ΠΓΕ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που δε σημειώνονται με αστερίσκο. Αυτός ο αστερίσκος είναι η ταφόπλακα που έβαλε η ΕΕ στην ελληνική φέτα. Τα προϊόντα που σημειώνονται με αστερίσκο ανήκουν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 20.21 της Συμφωνίας, που στην πρώτη παράγραφό του προβλέπει: 

«Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20.19 παράγραφοι 2 και 3, ο Καναδάς δεν υποχρεούται να παρέχει στους ενδιαφερόμενους τα νόμιμα μέσα ώστε να αποτρέπουν τη χρήση των όρων που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος 20-Α και προσδιορίζονται με έναν αστερίσκο28, όταν η χρήση των όρων αυτών συνοδεύεται από εκφράσεις όπως “είδος“, “τύπος“, “στυλ“, “απομίμηση“ ή παρόμοιες εκφράσεις και γίνεται σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του σχετικού προϊόντος». Η παραπομπή με τον αριθμό 28 αναφέρει «Για λόγους σαφήνειας διευκρινίζεται ότι η παρούσα παράγραφος ισχύει και για τον όρο “φέτα“». 

Μη βιαστείτε να πείτε ότι πρόκειται για κάποια μισο-προστασία της φέτας, αφού οι καναδοί γαλακτοβιομήχανοι θα πρέπει δίπλα στη λέξη «φέτα» να βάζουν και μια διευκρίνιση όπως «είδος», «τύπος», «στυλ». Οπως έχουμε εξηγήσει και στην περίπτωση του τσέχικου «ελληνικού γιαουρτιού», το μάρκετινγκ ξέρει να ακυρώνει ακόμα και αυτή τη μισοπροστασία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων (μεγάλα για τη «φέτα», μικρά για τον «τύπο» ή το «στυλ») και μια γραφιστική σύνθεση που θα καθιστά τον υποτιθέμενο προσδιορισμό διακοσμητικό στοιχείο. Όμως, αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί στην παράγραφο 2, το άρθρο 20.21 για τις εξαιρέσεις αναφέρει: 

«Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20.19 παράγραφοι 2 και 3, η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο μέρος Α του παραρτήματος 20-Α και προσδιορίζονται με έναν αστερίσκο δεν εμποδίζει τη χρήση στο έδαφος του Καναδά οποιασδήποτε από αυτές τις ενδείξεις από πρόσωπα, συμπεριλαμβανόμενων των διαδόχων ή των εκδοχέων τους, τα οποία έχουν κάνει εμπορική χρήση των εν λόγω ενδείξεων όσον αφορά προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία “τυριά“ πριν από τις 18 Οκτωβρίου 2013». 

Σε απλά ελληνικά, η συμφωνία προβλέπει: όσες καναδικές εταιρίες παρήγαγαν τυριά και τα βάφτιζαν «φέτα» πριν από τις 18 Οκτώβρη του 2013, θα μπορούν να εξακολουθούν να τα πουλάνε σαν «φέτα»! Ο συμπληρωματικός όρος («τύπος» ή «στυλ» ή «είδος) θα πρέπει να μπαίνει μόνο σε «φέτες» που άρχισαν να παράγονται μετά τις 18 Οκτώβρη του 2013. 

Ξέρετε πόσες «φέτες» κυκλοφορούν στον Καναδά; Άπειρες! Χτυπήστε στο google τις λέξεις «feta Canada» και θα το διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια (ενδεικτικά μόνο μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία μερικές καναδέζικες «φέτες»). Αν δείτε λίγο τα πληροφοριακά στοιχεία για τις εταιρίες και τα προϊόντα, θα διαπιστώσετε ότι παρήγαγαν «φέτα» χρόνια πριν από τον Οκτώβρη του 2013. Αρα, οι «παραδοσιακοί» καναδοί γαλακτοβιομήχανοι ικανοποιήθηκαν πλήρως και μόνον όσοι θα παράξουν «φέτα» από τώρα και μετά θα πρέπει να κάνουν το κολπάκι με τον «τρόπο» ή το «στυλ». 

Μήπως όμως προβλέπεται από την Συμφωνία αναθεώρησή της; Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως στη συμφωνία δεν προβλέπεται μεταβατικό διάστημα πενταετίας όσον αφορά την ελληνική φέτα, όπως ισχυρίζεται ο Β. Αποστόλου. Το άρθρο 20.22 της συμφωνίας προβλέπει ότι το Παράρτημα 20-Α, με τον κατάλογο των προϊόντων που εξακολουθούν να προστατεύονται και αυτών που είναι με αστερίσκο, μπορεί να τροποποιηθεί. Θεωρητικά, δηλαδή, θα μπορούσε να φύγει ο αστερίσκος από τη φέτα και να έχει την ίδια προστασία που έχει το γαλλικό καμαμπέρ, η ιταλική μοτσαρέλα και άλλα διάσημα τυριά που παράγει ο γαλακτοβιομηχανικός τομέας των ιμπεριαλιστικών χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Θεωρητικά, επίσης, θα μπορούσαν το καμαμπέρ και η μοτσαρέλα να γίνουν με αστερίσκο και να μπορεί η κάθε καναδέζικη φίρμα να φτιάχνει τυρί «καμαμπέρ-στυλ» ή «μοτσαρέλα-στυλ». 

Καταλαβαίνετε ότι αυτό μόνο ως καλαμπούρι μπορεί να ακουστεί. Αυτοί που έφτιαξαν τη συμφωνία φρόντισαν να ικανοποιηθούν και να καλυφθούν πλήρως όλα τα ιμπεριαλιστικά μέρη, με τον εξής συνδυασμό διατάξεων: 
 «Αρθρο 20.22 
 Τροποποιήσεις στο παράρτημα 20-Α 1. 

Η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ, η οποία συστήνεται βάσει του άρθρου 26.1, ενεργώντας με συναίνεση και κατόπιν σύστασης της επιτροπής ΣΟΕΣ για τις γεωγραφικές ενδείξεις, μπορεί να αποφασίσει να τροποποιήσει το παράρτημα 20-Α». 

«Αρθρο 26.1 
 Μεικτή Επιτροπή ΣΟΕΣ 1. 

Τα μέρη ιδρύουν τη μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπους του Καναδά». 

«Αρθρο 26.3 
Λήψη αποφάσεων 2. 
Η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ λαμβάνει τις αποφάσεις και διατυπώνει τις συστάσεις της με αμοιβαία συναίνεση των μερών». 

Όπως βλέπετε, η αλλαγή του καταλόγου δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Αποστόλου, αλλά αρμοδιότητα της Μεικτής Επιτροπής, στην οποία το κάθε μέρος έχει δικαίωμα βέτο. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, ο Καναδάς θα δεχτεί να φύγει ο αστερίσκος από τη φέτα και να υποχρεώσει έτσι τις καναδέζικες γαλακτοβιομηχανίες να μετονομάσουν τα τυριά που τόσα χρόνια πουλάνε σαν «φέτα»; Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ότι η κυβέρνηση του Καναδά αποκλείεται ποτέ να δεχτεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε, γι' αυτό το λόγο η φέτα μπήκε στον κατάλογο με αστερίσκο. Οχι για να προστατευθεί η ελληνική φέτα, αλλά για να προστατευθεί η «φέτα» της καναδέζικης γαλακτοβιομηχανίας. 

Γι' αυτό λέμε ότι με τη CETA μπαίνει η ταφόπλακα στην ελληνική φέτα. Αν πρέπει να σημειώσουμε κάτι, είναι πως τη Συμφωνία την επικύρωσε στις 20.10.2016 στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο Γ. Σταθάκης. Σκέψη για βέτο ούτε που πέρασε από το μυαλό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι έρχεται τώρα, κατόπιν εορτής, ο Β. Αποστόλου και με ψευδολογίες προσπαθεί να παραμυθιάσει τους κτηνοτρόφους και τον ελληνικό λαό, ότι τάχα μετά από πέντε χρόνια η Συμφωνία θ' αλλάξει και η Κομισιόν δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη φέτα ως προϊόν ΠΓΕ. Οσα ψέματα και να πει, όμως, δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Γεράσιμος Λιόντος 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια