γράφτηκε
στον Τοίχο
15.3.17
-
0
Comments
Ξενοφώντας Ερμείδης
Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό εργασιακά δικαιώματα δεν υπάρχουν πια. Έχουν καταργηθεί από τις υπογραφές των μνημονίων αλλά και ότι απέμεινε καταστρατηγείται από την ανυπαρξία αγοράς εργασίας. Όμως δεν μπορεί να φαίνεται πως οι καλοί «εταίροι» δεν ενδιαφέρονται για την αποικία και γι αυτό πρέπει να υπάρχει και κάποια αφορμή.
Αφορμή που θα δείχνει πως υπάρχουν και «Έλληνες» που κόπτονται για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες είναι ανύπαρκτες πια. Η περίπτωση Παπαδημούλη δείχνει το πόσο άριστα συνεργάζονται οι υπάλληλοι με τα αφεντικά τους αφού τα εργασιακά δικαιώματα αυτών είναι η αμοιβή για την σφαγή χιλιάδων εργαζομένων στην Ελλάδα.
Ο Παπαδημούλης ξαφνικά θυμήθηκε τις συλλογικές συμβάσεις τις οποίες και ο ίδιος ψήφισε να εξανεμιστούν και έθεσε την «ερώτηση». Αμέσως ο καλός Σαμαρείτης εταίρος Μποσκοβισί απάντησε και μάλιστα «στηρίζει» τους Έλληνες με τα λεγόμενά του. Η ρήση έπεα πτερόεντα ταιριάζει άριστα στην απάντηση του Μοσκοβισί αφού πολύ απλά γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους αφού η πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες είναι αυτή που τους δείχνει την ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων αλλά και το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται από τις Βρυξέλλες.
Με αφορμή λοιπό την πάσα Παπαδημούλη έχουμε τα εξής:
Ο Π. Μοσκοβισί απάντησε στον Παπαδημούλη ως εξής: «Από την έναρξη της συζήτησης αυτής -ήδη ισχύει από το 2015- η Κομισιόν υπερασπίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανήκει στο πλαίσιο αυτό.
Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο προβλέπει φυσικά συλλογικές συμβάσεις και η ομάδα εμπειρογνωμόνων, έχει σαφές πόρισμα. Το πώς θα κινηθούμε είναι να ακολουθήσουμε τις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Συζητάμε για μια συμφωνία για μέτρα που αφορούν την αγορά εργασίας, σύμφωνα με αυτά που πρότεινε η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και αυτό υποστηρίζεται σαφέστατα από την Κομισιόν.
Προφανώς, αυτό θα είναι ένα από τα τελικά ζητήματα που θα είναι μέρος της εις βάθους συμφωνίας. Στο προηγούμενο Eurogroup ειπώθηκε ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν: Θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Όμως το θέμα είναι μέχρι πότε η αρχή της παράτασης -δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν το 51% μπορεί να καλύψει όλες τις εταιρίες, μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό είναι μέρος της συζήτησης και ελπίζω να ανήκει στην τελική συμφωνία.
Αλλά επαναλαμβάνω εδώ ότι η Κομισιόν υποστηρίζει την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωζώνης έχει το δικαίωμα να δράσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Φυσικά, αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αντίστοιχη κατάσταση και την πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. όμως, ο κύριος Γιούνκερ κι εγώ πάντοτε έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της Ελλάδας, δηλαδή να έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τους κανόνες της ΔΟΕ».
Χαιρετίζοντας την απάντηση του Επίτροπου, ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ελπίδα «αυτή η προσέγγιση τελικά να υπερισχύσει, γιατί θα ήταν απαράδεκτο να πούμε ότι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου