γράφτηκε
στον Τοίχο
4.4.17
-
0
Comments
Σύμβουλος του ΥΠΕΝ συμμαχεί με την Τράπεζα Πειραιώς: Στο καταστροφικό σχέδιο για τη Λίμνη Στυμφαλίας
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν εννοεί να παραιτηθεί από το κερδοσκοπικό σχέδιό της που με το μαζικό κόψιμο καλαμιώνων θα καταστρέψει τη Λίμνη της Στυμφαλίας, που είναι Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΚΑΖ). Τα καλάμια που θα κοπούν θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομάζας για πέλετ.
Το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς προσπάθησε να αποσπάσει απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (ΑΔΠΔΕΙΝ), προκειμένου να κόψει 1.500 στρέμματα καλαμιώνων (600 το 2016 και 900 το 2017), από τα οποία θα βγάλει 1.500 τόνους βιομάζας την πρώτη χρονιά και 2.250 τη δεύτερη.
Από τη μια η σθεναρή υπεράσπιση της λίμνης ως υγροβιότοπου και ΚΑΖ από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, Παναγιώτη Καλλίρη, και από την άλλη οι συνεχείς δικές μας αποκαλύψεις για το κυοφορούμενο σχέδιο καταστροφής της λίμνης, ανάγκασαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να υιοθετήσουν τις θέσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και στηρίζονταν στη νομιμότητα (γιατί οι επεμβάσεις της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι σύννομες).
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου «έφτυσε αίμα» επί σειρά ετών προκειμένου να διασωθεί η Λίμνη της Στυμφαλίας και να ανακηρυχτεί σε Καταφύγιο Αγριας Ζωής.
Ετσι, αποτράπηκε προς το παρόν η καταστροφή της Λίμνης Στυμφαλίας.
Ομως, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς Δ. Δημόπουλος δεν το έβαλε κάτω. Εξακολουθεί να επιδιώκει να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει συνεχώς στη λίμνη, προφανώς για να πετύχει κάποια στιγμή να κόβει συνεχώς καλαμιώνες και μάλιστα της τάξης των 600 έως 900 στρεμμάτων το χρόνο. Ετσι, κατέθεσε πρόταση για να κοπούν 70 στρέμματα καλαμιώνων στα κανάλια.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δέχτηκαν αυτή την πρόταση. Ομως, είναι τόσο απαρχαιωμένα τα μηχανήματα της τράπεζας, που ξεπέρασαν κατά πολύ το χρόνο που η τράπεζα είχε δεσμευτεί ότι θα χρειαστεί για να κοπούν τα 70 στρέμματα καλαμιώνων στα κανάλια.
Οι εργασίες κοπής έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Νοέμβρη του 2016, όμως συνέχισαν να κόβουν καλαμιώνες και στις 6 Γενάρη του 2017, οπότε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου αναγκάστηκε να παρέμβει και να απαγορεύσει τη συνέχιση των εργασιών στο ΚΑΖ – Λίμνη Στυμφαλίας.
Παρά την απόφαση σταματήματος των εργασιών στη λίμνη, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς επανήλθε με νέα πρόταση, για κοπή 140 στρεμμάτων αυτή τη φορά.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επιτραπεί η κοπή των 140 στρεμμάτων καλαμιώνων και καταλήγει: «Εισηγούμαστε αρνητικά και ζητούμε την απόρριψη της συνέχισης οποιασδήποτε κοπής του καλαμιώνα, αλλά και οποιασδήποτε εργασίας-παρέμβασης εντός του καθρέπτη (καλαμιώνων) της Λίμνης Στυμφαλίας με χειροκίνητα ή μηχανικά μέσα, όπως προτείνεται από το τελευταίο -αριθμ. PBENV 17/04/Ο7.02/17- αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς/Μονάδα Περιβάλλοντος».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου δεν αποφασίζει, αλλά εισηγείται, τόσο στον προϊστάμενο του Δασαρχείου Κορίνθου όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Την πρότασή του αυτή την κοινοποίησε στις 15 Φλεβάρη στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στις αρμόδιες Διευθύνσεις της, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του, στο Δασαρχείο Κορίνθου και σε άλλους φορείς.
Στις 23 Φλεβάρη, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς Δ. Δημόπουλος απάντησε στην πρόταση του Π. Καλλίρη σε ύφος καθαρά απολογητικό. Εκτός των άλλων, κοινοποίησε την απάντησή του και στον Δρα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Ι. Καζόγλου, κυβερνητικό σύμβουλο, που αν και προσλήφθηκε ως μετακλητός υπάλληλος από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη, τοποθετήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλου.
Στις 2 Μάρτη, γνωμοδότησε και ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Κορίνθου Π. Μπούλιας.
Παραθέτουμε απόσπασμα απ΄ αυτή τη Γνωμοδότηση: «Οσον αφορά το αίτημα για την συνέχιση κοπής των καλαμιώνων στην λίμνη το έτος 2017 κατά 140 στρ., αν και η εμπειρία μας στο θέμα αυτό είναι μικρή, εν τούτοις συμφωνούμε με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Κορινθίας και εισηγούμαστε αρνητικά και ζητούμε την απόρριψη της συνέχισης οποιασδήποτε κοπής του καλαμιώνα καθώς και οποιασδήποτε άλλης εργασίας επί της λίμνης Στυμφαλίας».
Η Γνωμοδότηση αυτή ενόχλησε πάρα πολύ τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί αντιλαμβάνεται ότι μετά από τις δύο αυτές αρνητικές Γνωμοδοτήσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποφασίσει την απόρριψη κάθε παρέμβασης της τράπεζας στη λίμνη. Επειδή τον έζωσαν τα φίδια, φαίνεται πως αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ι. Καζόγλου (Δρα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, όπως είπαμε).
Γνωρίζει, ασφαλώς, ότι ο Ι. Καζόγλου είναι οπαδός των επεμβάσεων στα ΚΑΖ, στις οποίες προφανώς περιλαμβάνεται και το κόψιμο καλαμιώνων. Αυτό δεν είναι μυστικό. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει ανάλογες εισηγήσεις του Ι. Καζόγλου.
Εμείς διαβάσαμε την εισήγηση που έκανε στα Γιάννινα, στις 5 Ιούνη του 2013, με τίτλο «Διαχείριση καλαμιώνων και υγρών λιβαδιών», σε ημερίδα με τίτλο «Διαχειριστικές προτάσεις για την Παμβώτιδα».
Ετσι, αρχίσαμε να ψάχνουμε για να μάθουμε για τις κινήσεις της τράπεζας και του Ι. Καζόγλου, με στόχο να προωθηθεί η καταστροφική επέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς στους καλαμιώνες της Λίμνης Στυμφαλίας.
Από τη στιγμή που από την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται το μαζικό περιοδικό κόψιμο των καλαμιώνων, που θα μετατρέψουν λίμνες όπως αυτή της Στυμφαλίας σε αγρότοπους παραγωγής βιομάζας για πέλετ, ενώ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου επιμένει (και σωστά πράττει), ότι δεν πρέπει να γίνει η παράνομη αυτή επέμβαση, γιατί θα καταστραφεί ο υδρότοπος, εκτιμούμε πως οι Δημόπουλος και Καζόγλου αναζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τον αρμόδιο προϊστάμενο και οι αποφάσεις να παρθούν είτε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είτε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος.
Ψάχνοντας το θέμα, επιβεβαιώσαμε την εκτίμησή μας, καθώς μάθαμε ότι πράγματι προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Τους λέμε να μη διανοηθούν να μας διαψεύσουν, γιατί οι πληροφορίες μας είναι διασταυρωμένες και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση.
Στο στόχαστρο δεν έχει μπει μόνο η Λίμνη Στυμφαλία, αλλά όλα τα ΚΑΖ, είτε γλυκού είτε αλμυρού νερού.
Η κοπή των καλαμιώνων δεν είναι η μόνη μπίζνα σε βάρος του περιβάλλοντος, που προωθούν. Θέλουν να επιτρέψουν και την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στα ΚΑΖ!
Στο παιχνίδι αυτό δεν έχει μπει μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και η αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έχουν μπει στο παιχνίδι αυτό μολονότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία. Στο θέμα θα επανέλθουμε γιατί έχουμε πολλά ακόμα να πούμε.
ΥΓ. Ο σύμβουλος στο ΥΠΕΝ, Δρ Ι. Καζόγλου, είναι πολυπράγμων και πολυάσχολος. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε και τα οποία θα παρουσιάσουμε σε επόμενο δημοσίευμά μας, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η δραστηριότητά του προσκρούει στη νομιμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου