γράφτηκε
Unknown
7.6.17
-
0
Comments
Η αεροναυπηγική ήταν πολύ δημοφιλής στη Ρουμανία μεταξύ 1920 και 1940. Ήταν μια περίοδος ενθουσιασμού για εκείνους τους νέους ανθρώπους που είχαν πάθος για την αεροναυπηγική και που παρακολουθούσαν λέσχες και σχολεία, προγράμματα και προπονήσεις και συμμετείχαν επίσης σε αγώνες . Μερικοί από αυτούς σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες σε αγώνες εναντίον πιλότων από χώρες με μακρά παράδοση στον τομέα.
Ένας από τους μεγαλύτερους πιλότους και αλεξιπτωτιστές της Ρουμανίας ήταν γυναίκα, η Σμαράντα Μπραέσκου (Smaranda Braescu). Ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη γυναίκα πιλότος, αλεξιπτωτιστής και εκπαιδευτής στρατιωτικών πιλότων στη Ρουμανία.
Η Αμερική υποκλίνεται στην Σμαράντα
Είχε έναν ισχυρό χαρακτήρα και επιδίωκε το πάθος της με μεγάλη επιμονή. Έγινε πρωτοπόρος στην Ευρώπη με αλεξίπτωτο, το 1931, στην ηλικία των 34 ετών, όταν πήδηξε από τα 6 χιλιάδες μέτρα και έκανε ευρωπαϊκό ρεκόρ. Το 1932 έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια, με άλμα από τα 7400 μέτρα στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Σακραμέντο των ΗΠΑ. Το παγκόσμιο αυτό ρεκόρ θα παρέμενε ακατάρριπτο για 20 χρόνια και βεβαία εξαιτίας των αποδεδειγμένων ικανοτήτων της ήταν η πρώτη γυναίκα της Ευρώπη που πήρε αμερικανική άδεια πιλότου.
Της απονεμήθηκε το Τάγμα της «Αεροναυτικής Αρετής», του Χρυσού Σταυρού. Ήταν αρκετά επίμονη στο χόμπι της, αν και το πνευματικό της προφίλ ήταν πολύ αβρό καθώς σπούδαζε Καλές Τέχνες στο Βουκουρέστι, στο τμήμα κεραμικών και διακοσμητικών έργων τέχνης.
Η Ana Maria Sireteanu είναι η δισέγγονη της Smaranda Braescu. Μας θυμίζει πως ο ισχυρός χαρακτήρας της Smaranda την βοήθησε να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό ατύχημα που υπέστη.
«Στο Satu Mare, κατά τη διάρκεια ενός άλματος, σύρθηκε από το αλεξίπτωτο και τραυμάτισε και τα δύο πόδια. Πέρασε 5 μήνες στο νοσοκομείο, μια καλή ιατρός την εγχείρησε και κατάφερε να ανακάμψει. Μετά από άλλους 7 μήνες, παρά τη σοβαρότητα του ατυχήματος, η Smaranda κατάφερε να σπάσει δύο ρεκόρ, ένα ευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο ρεκόρ, το 1931 και το 1932 αντίστοιχα. Η οποία είναι ενδεικτική της εξαιρετικής δύναμης και της επιθυμίας της να κάνει τη χώρα της γνωστή σε όλο τον κόσμο ».
Η Smaranda Braescu άφησε πίσω της ένα ημερολόγιο, το οποίο αποκαλύπτει επίσης τον ισχυρό χαρακτήρα της:
«Από το προσωπικό της ημερολόγιο, το οποίο δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής της, ανακαλύπτουμε ότι η Smaranda Braescu ήταν μια παθιασμένη φύση. Βρίσκουμε πολλές «θυμωμένες» παραγράφους που σχετίζονται με ορισμένους αξιωματούχους στον τομέα της αεροναυπηγικής, οι οποίοι την εμπόδισαν να επιδιώξει μερικούς από τους στόχους της. Η συνεργασία και η δραστηριότητα της στο ρουμανικό σωματείο αλεξιπτωτιστών και αεροναυπηγικής, κυρίως η δραστηριότητά της προώθησης της αεροναυτικής, είναι λιγότερο γνωστές. Η Smaranda Braescu ήταν πολύ δημοφιλής και πολλοί άνθρωποι την αγάπησαν, τόσο οι συνάδελφοί της όσο και οι οπαδοί της αεροπορίας», λέει η απόγονός της.
Η κλέφτα αεροπλάνων
Η Ana Maria Sireteanu υπενθυμίζει επίσης το διάσημο επεισόδιο όταν η Smaranda Braescu έκλεψε το αεροπλάνο που τόσο πολύ ήθελε να έχει:
«Το Milles Hawk ήταν ένα πολύ ελαφρύ, υψηλής απόδοσης αεροσκάφος που κατασκευάστηκε το 1935 στην Αγγλία, κυρίως από ξύλο. Το πιλοτήριο ήταν ανοιχτό και αισθανόταν σαν βασίλισσα όταν πετούσε μ’ αυτό το αεροπλάνο. Μπορούσε να τα δει όλα, επειδή η ορατότητα ήταν υψηλή. Είχε πληρώσει για το αεροπλάνο επειδή η τότε κρατική γραμματεία και οι αρχές εξέδωσαν έναν πολύ καλό νόμο: αυτοί οι πιλότοι που σημείωσαν πολύ καλά αποτελέσματα θα λάβουν ένα μπόνους που θα ανερχόταν στο μισό κόστος ενός αεροπλάνου. Πήρε τα υπόλοιπα χρήματα από μια δημόσια δωρεά που διοργάνωσε η εφημερίδα Universul. Παράγγειλε το αεροπλάνο, το οποίο ήταν σχεδόν τελειωμένο, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας, τους οποίους η Smaranda επέκρινε στο ημερολόγιό της, δεν ήθελαν να της παραδώσουν το αεροπλάνο, καθώς ισχυριζόταν ότι χρειαζόταν περισσότερα χρήματα για τη βενζίνη. Έξαλλη έκλεψε το αεροπλάνο και πέταξε μακριά από την Αγγλία πάνω από τη Μάγχη. Πετούσε μέσα στην ομίχλη και προσγειώθηκε στη Γαλλία, όπου η πράξη της έκανε ήδη πρωτοσέλιδα.
Ο συνταγματάρχης Αντρέι Ποπόβιτς, γραμματέας της ρουμανικής πτητικής λέσχης, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της, αλλά αργότερα της έκανε την ζωή δύσκολη. Για παράδειγμα, αρνήθηκε να της δώσει το δελτίο για να πετάξει πάνω από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τελικά πήρε την άδεια από τη Γαλλική Λέσχη Πτήσης. Κατείχε άδεια οδήγησης που είχε αποκτήσει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 1932 στο Roosevelt Field, το διάσημο αεροδρόμιο από όπου ο Charles Lindbergh είχε απογειωθεί για τη διατλαντική πτήση του.»
Από μοναδική εντελώς άγνωστη
Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Smaranda ήταν ενεργός ως πιλότος στη διάσημη "Λευκή Μοίρα" ιατρικών αεροσκαφών, πρώτα στο ανατολικό μέτωπο και αργότερα στο δυτικό μέτωπο στην Τρανσυλβανία, την Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία. Μαζί με άλλες 11 προσωπικότητες υπέγραψε ένα μνημόνιο που καταδίκαζε τη νοθεία των εκλογών τον Νοέμβριο του 1946. Το αποτέλεσμα ήταν να φυλακιστεί για δύο χρόνια. Το 1948 χάνονται τα ίχνη της Smaranda. Άλλοι λένε ότι κατέφυγε σε μοναστήρι όπου την ίδια χρονιά πέθανε και τάφηκε στο νεκροταφείο του με άλλο όνομα και άλλοι ότι τάφηκε την ίδια χρονιά στο κεντρικό νεκροταφείο του Cluj με το όνομα Maria Popescu. Ήταν 51 χρονών.
Ένα αρχειακό βίντεο δείχνει την μοναδική για την εποχή της πιλότο και αλεξιπτωτίστρια στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας όπου κάνει το άλμα με αλεξίπτωτο από τα 7,400 μέτρα στις 9 Μαΐου του 1932.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου