γράφτηκε
στον Τοίχο
23.7.17
-
0
Comments
Δώσε μας το σπίτι για να γλυτώσεις το... σφυρί
Την οριστική «σφυριά» που έρχεται δεν θα την γλυτώσεις με κανέναν τρόπο διότι αυτά όλα είναι κόλπα και μέθοδοι για τον ακόμη μεγαλύτερο πλουτισμό των τραπεζών αλλά και τρόποι εκφοβισμού για την ανεύρεση των χρωστούμενων.
Ίσως να εφαρμόστηκε σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, αλλά μπορεί ακόμη σ' αυτές τις χώρες να υπάρχει στο λεξιλόγιό τους η λέξη εργασία.
Να παραδίδουν εθελοντικά την προσημειωμένη κατοικία τους στην τράπεζα θα καλούνται οι δανειολήπτες ώστε να πετυχαίνουν καλύτερο διακανονισμό της οφειλής τους ή ακόμα και διαγραφή της εφόσον η αξία του σπιτιού υπερβαίνει την απαίτηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η συγκεκριμένη λύση που εφαρμόζεται κατά κόρον σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, θα δοκιμαστεί και στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Και αυτό γιατί οι μεσομακροπρόθεσμες λύσεις που προέκριναν μέχρι και σήμερα οι τράπεζες, όπως η μη πληρωμή τόκων ή η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, ρύθμισαν ένα ικανοποιητικό μέρος του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου, χωρίς όμως να εξαλείψουν το πρόβλημα.
Μεταξύ του πλειστηριασμού και της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου οι δανειολήπτες έχουν να επιλέξουν το μη χείρον βέλτιστον.
«Η λύση της εθελοντικής παράδοσης ενέχει διπλό όφελος: αφενός η αξία του ακινήτου – μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς τράπεζας – θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και αφετέρου το υπόλοιπο της οφειλής είτε θα κουρεύεται/ρυθμίζεται είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο τραπεζικός παράγοντας.
Η λύση της εθελοντικής παράδοσης πάντως θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν η τράπεζα αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι παύει να έχει περαιτέρω απαιτήσεις και δεν εξακολουθεί να αξιώνει από τον πιστούχο προσαυξημένο υπόλοιπο της οφειλής.
Η πλειονότητα των δανειοληπτών και των εγγυητών έχει αποδεχθεί στη σύμβαση δανεισμού τον όρο της παραιτήσεως του δικαιώματος της διζήσεως, το πάγωμα δηλαδή των αξιώσεων μέχρι ο δανειστής να επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση κατά του πρωτοφειλέτη.
Έτσι δυνητικά μπορεί να προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής ακινήτων ή το δικαίωμα παραχώρησης, ενοικίασης και μελλοντικής επαναγοράς που προϋποθέτει όμως τη σημαντική μείωση του διαδικαστικού και φορολογικού κόστους γι’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες συναλλαγές, με αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση.
Την ίδια στιγμή η πίεση προς τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια αναμένεται να αυξηθεί από το Σεπτέμβριο όταν και είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου