γράφτηκε
στον Τοίχο
23.7.17
-
0
Comments
Οι παλιάτσοι του Σύριζα νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός πάσχει από αμνησία
Στις 10 του Ιούλη του 2017, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου μαζί με τον Τσίπρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Παπαδημητρίου εμφανίστηκαν ως μεγάλοι διαπραγματευτές στην οικονομική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ιαπωνίας, τη στιγμή που δεν είχαν την παραμικρή ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν μπορούσαν να έχουν.
Καμάρωναν και αλληλοσυγχαίρονταν σαν οι άνθρωποι που πέτυχαν να κατοχυρώσουν την ελληνική φέτα στη γιαπωνέζικη αγορά.
Οπως εξηγήσαμε στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας», οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ δεν παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, είτε αυτές είναι ιμπεριαλιστικές, όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, είτε είναι εξαρτημένες, όπως οι χώρες ΚΑΜΑ της Νότιας Αφρικής.
Αποκαλύψαμε, επίσης, με βάση στοιχεία από το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιαπωνίας, ότι το ενδιαφέρον των Ιαπώνων για την ελληνική φέτα είναι ισχνότατο.
Το αποτέλεσμα αυτών των αποκαλύψεών μας ήταν να σταματήσει ο λαλίστατος Αποστόλου να αναφέρεται στη «μεγάλη επιτυχία» της κατοχύρωσης της φέτας στη γιαπωνέζικη αγορά. Κάτι άλλο έπρεπε να βρει (βλέπετε, περνάμε την περίοδο του συριζανελίτικου success story σε όλους τους τομείς) και στις 17 Ιούλη άρχισε ξαφνικά να κάνει μεγάλο θόρυβο για τη μάχη που υποτίθεται πως έδωσε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, για το ελληνικό για-ούρτι αυτή τη φορά. Μιλάμε για μεγάλο… πολεμιστή που κατατροπώνει τον ένα μετά τον άλλο τους… εχθρούς της πατρίδας.
Εχουμε ξαναγράψει ότι ο Αποστόλου και οι άλλοι παλιάτσοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασθενή μνήμη και νομίζουν ότι όλος ο ελληνικός λαός πάσχει από αμνησία. Νομίζουν, λοιπόν, ότι ξεχάσαμε τις ενέργειές τους για το ελληνικό γιαούρτι.
Το ελληνικό γιαούρτι μέχρι το 2009 παρασκευαζόταν με νωπό γάλα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ). Από το 2009, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, όλες οι γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, άρχισαν να χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα, το οποίο αραιώνουν με νερό σε αναλογία 1:3, για την παρασκευή γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό το κάνουν ακόμα και τώρα. Ολες οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα καθώς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν για τη μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος και σιωπηλά την επιτρέπουν. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν τον ΚΤΠ αναχρονιστικό, γιατί επιτρέπει τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος στην παρασκευή τόσο του ελληνικού γιαουρτιού όσο και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Στις 5 Αυγούστου του 2016, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Τρ. Αλεξιάδης και Μ. Μπόλαρης εξέδωσαν υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2457 Β, 9.8.2016) με την οποία επιτρέπεται η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, το οποίο δε θεωρείται προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά προϊόν ορισμένου τρόπου παρασκευής.
♦ Με την απόφαση αυτή τροποποίησαν το άρθρο 82 του ΚΤΠ και κατήργησαν την παράγραφό του, που επέτρεπε τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος. Στη θέση του νωπού γάλακτος έβαλαν σκέτο γάλα. Το αρχικό εδάφιο του άρθρου 82 του ΚΤΠ ανέφερε: «Γιαούρτι (…) χαρακτηρίζεται το προϊόν, το οποίο προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος». Το τροποποιημένο άρθρο 82 αναφέρει: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και πήξη του γάλακτος».
♦ Με την παράγραφο 10 του άρθρου 1 της ΚΥΑ των Αλεξιάδη και Μπόλαρη, το ελληνικό γιαούρτι δεν χαρακτηρίζεται προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ, αλλά τρόπος παρασκευής. Αναφέρει συγκεκριμένα αυτή η παράγραφος: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αφορούν στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί ή και διατεθεί νομίμως στο εμπόριο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέλος της συνθήκης του ΕΟΧ ή στην Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμιών που αποδεδειγμένα εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με τις απαιτήσεις του παρόντος τεχνικού κανονισμού για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ασφάλειας, των συμφερόντων του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».
Με κυβερνητική (των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) βούλα, λοιπόν, ο όρος «ελληνικό για-ούρτι» παραπέμπει σε τρόπο παρασκευής και μόνο, ενώ στην ελληνική αγορά μπορούν να διατίθενται γιαούρτια που παρασκευάζονται ή διατίθενται στην ΕΕ ή σε κράτη μέλη της ΕΖΕΣ, όταν έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τεχνικό κανονισμό. Με αυτή την ΚΥΑ οι Τσιπροκαμμένοι νομιμοποίησαν το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» ή «ελληνικού στιλ», που παρασκευάζεται στην Τσεχία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σλοβενία κ.ά. Στην αρθρογραφία μας το 2016 είχαμε αναφέρει ενδεικτικά αυτές τις χώρες, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες.
Είμαστε σίγουροι ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ παρασκευάζεται γιαούρτι «ελληνικού τύπου», «ελληνικού στιλ» ή και σκέτα «ελληνικό». Το λέμε γιατί τον Ιούλη του 2016 ο επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, είχε στείλει, για λογαριασμό και του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, απαντητική επιστολή στον Αποστόλου, που διαμαρτυρόταν στην ΕΕ επειδή η Τσεχία επιχείρησε τότε να νομοθετήσει τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Ο επίτροπος Υγείας ανέφερε στην επιστολή αυτή ότι η ΕΕ συμφωνεί με τη χρήση των όρων γιαούρτι «ελληνικού τύπου», «ελληνικού τρόπου-στιλ» κτλ.
Δημοσιεύσαμε τότε αυτή την επιστολή, καθώς ο Αποστόλου αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει ολόκληρη, γιατί προφανώς δεν ήθελε να μάθει ο ελληνικός λαός σε τι είχε συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε τι έγραφε ο κομισάριος σχετικά με το τι είναι αποδεκτό για το ελληνικό γιαούρτι: «Οσον αφορά άλλες ονομασίες όπως “γιαούρτι ελληνικού τύπου“ ή “γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ“ ή “γιαούρτι ελληνικής συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής (…) Σχετικά με την παραπάνω ανάλυση, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είναι στην πρόθεση της Επιτροπής, να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία “Ελληνικό γιαούρτι“, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».
Ερχεται, λοιπόν, τώρα ο Αποστόλου και παραθέτει απόσπασμα από την παρέμβασή του στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο φαίνεται να διαμαρτύρεται στον συνάδελφό του της Τσεχίας, επειδή «πρόσφατα η χώρα του υιοθέτησε νομοθεσία για το “ελληνικό γιαούρτι“». Δεν είπε λέξη, όμως, για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν δηλαδή δέχτηκε να χρησιμοποιεί η Τσεχία τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Κι εμείς, επειδή δεν τρώμε το κουτόχορτο που μας σερβίρει ο κουτοπόνηρος Αποστόλου, ρωτάμε: τι όρο χρησιμοποιεί η Τσεχία, γιαούρτι «ελληνικού τύπου» ή «ελληνικό γιαούρτι»; Αν χρησιμοποιούν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», πώς το δέχτηκε η Κομισιόν; Και γιατί ο Αποστόλου δεν λέει λέξη για τις ευθύνες της Κομισιόν, αλλά απευθύνεται μόνο στον τσέχο υπουργό;
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αποστόλου (όπως και οι άλλοι παλιάτσοι του ΣΥΡΙΖΑ) λέει μισόλογα και ψέματα. Το ψέμα είναι στο πολιτικό τους DNA. Γι’ αυτό και κρύβουν ακόμα και τώρα, κατακαλόκαιρο του 2017, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί να χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στο γιαούρτι που παράγουν τους όρους «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ».
Με την τακτική αυτή, δηλαδή να κρύβουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε να χρησιμοποιούνται οι όροι «ελληνικού τύπου», «ελληνικού τρόπου-στιλ» κτλ., οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε λύνουν κανένα πρόβλημα, καθώς ήδη -με την ΚΥΑ των Αλεξιάδη και Μπόλαρη- υπονόμευσαν το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος ο Αποστόλου τη δημαγωγία ότι προσπαθεί να σώσει το ελληνικό γιαούρτι. Αν επεδίωκε κάτι τέτοιο, έπρεπε από τις αρχές Φλεβάρη του 2015 να απαγορεύσει ρητά τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτός όμως σφύριζε κλέφτικα.
Οταν δε ζητήσαμε με αίτηση να μας δώσουν τα ισοζύγια γάλακτος, οι υπηρεσίες του Αποστόλου μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να μας τα δώσουν, γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα!
Πριν από τον Αποστόλου είχαν κινηθεί οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χ. Κασίμης και Ν. Αντώνογλου, για τη δήθεν υπεράσπιση του ελληνικού γιαουρτιού. Προφανώς, ο Αποστόλου είχε ενημερωθεί για την κίνηση αυτή και είχε συμφωνήσει μαζί τους.
Οι δύο γενικοί γραμματείς κάλεσαν στις 7 Ιούνη του 2017 σε σύσκεψη εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων). Την επομένη, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου εξέδωσε Δελτίο, με το οποίο γνωστοποιούσε ότι σκοπός της σύσκεψης ήταν, ανάμεσα στ’ άλλα, και:
1. Να διερευνηθεί η αναγκαιότητα για την υποβολή αίτησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατοχύρωση του προϊόντος «Ελληνικό Γιαούρτι» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).
2. Για τη χρησιμοποίηση των όρων γιαούρτι «ελληνικού τύπου», «ελληνικό γιαούρτι», γιαούρτι «ελληνικού στιλ».
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, αποφάσισαν να φτιάξουν και μια ομάδα εργασίας για να ετοιμάσουν το φάκελο με τον οποίο θα ζητήσουν την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ στο Μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ της ΕΕ.
Οι κτηνοτρόφοι αγροτοπατέρες, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι γαλακτοβιομήχανοι δουλεύουν εν ψυχρώ τους κτηνοτρόφους, όταν λένε ότι θέλουν να κατοχυρώσουν το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ στο Μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ της ΕΕ και ότι θέλουν να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών στην ευρωπαϊκή αγορά (και όχι μόνο) με τη χρήση των όρων γιαούρτι «ελληνικού τύπου», «ελληνικού τρόπου-στιλ» κτλ.
Ολοι τους και ιδιαίτερα οι γαλακτοβιομήχανοι δημαγωγούν αισχρά όταν λένε ότι θέλουν το ελληνικό γιαούρτι να γίνει ΠΓΕ. Οι ίδιοι οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούν παράνομα –σε μαζική κλίμακα- εβαπορέ γάλα στην παραγωγή γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και έτσι υπονομεύουν το αίτημα να γίνει το ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ. Κοροϊδεύουν εν ψυχρώ τους κτηνοτρόφους.
Εχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει και δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, ότι το προϊόν «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να γίνει προϊόν ΠΓΕ, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται εβαπορέ γάλα. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ένα γαλακτοκομικό προϊόν δεν μπορεί ακόμη να ονομαστεί προϊόν ΠΓΕ ακόμα και αν για την παρασκευή του χρησιμοποιείται νωπό γάλα που δεν έχει παραχθεί στον ίδιο τόπο. Πόσω μάλλον όταν δεν χρησιμοποιείται νωπό γάλα!
Οι γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούν εβαπορέ γάλα στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων για να συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές παραγωγού όλων των τύπων νωπού γάλακτος. Περιττεύει να πούμε ότι δημαγωγούν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, όταν επιτρέπουν τη μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος.
Οι Τσιπροκαμμένοι συνεχίζουν την πολιτική των προκατόχων τους κυβερνήσεων. Την πολιτική της πλήρους ελευθερίας δράσης των γαλακτοβιομήχανων, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην παραπέρα συρρίκνωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και του κτηνοτροφικού κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου