γράφτηκε
στον Τοίχο
14.8.17
-
0
Comments
Παιδιά ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών εργάζονται σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ελέγχοντας τα πετρώματα για ίχνη κοβαλτίου
Ενώ τα νέα για τη δέσμευση της Βρετανίας να απαγορεύσει την πώληση τόσο βενζινοκίνητων όσο και πετρελαιοκίνητων οχημάτων υπέρ των ηλεκτρικών έως το 2040 ακούγονται καταρχάς θετικά, οι έρευνες καταλήγουν στο ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με αναφορές, παιδιά ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ετών εργάζονται σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να ελέγξουν τα πετρώματα για ίχνη κοβαλτίου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των ηλεκτρικών συσσωρευτών που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 40.000 παιδιά που εργάζονται καθημερινά στα μολυσμένα, γεμάτα σκόνη μεταλλεία για περίπου 10 λεπτά του ευρώ ημερησίως.
Η Daily Mail ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των μεγάλων κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα αγοράζουν επί του παρόντος το κοβάλτιο από το φτωχό κράτος της Κεντρικής Αφρικής, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του χημικού στοιχείου στον κόσμο.
Η εργασία δεν έχει ωράρια, και η πρόσφατη ανακοίνωση της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξήσει τη ζήτηση σε μεγάλο βαθμό για να προετοιμαστούν, επειδή κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται για να κατασκευυαστεί κατά μέσο όρο 15 κιλά (33 λίβρες) κοβαλτίου.
Δεν παρέχουν καμία προστατευτική ενδυμασία στους ανθρακωρύχους που κατεωαίνουν 600 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης για να σκάψουν τα πετρώματα με το χέρι.
Η εξόρυξη σε αυτές τις συνθήκες έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, ένας από τους οποίους είναι μια συγκεκριμένη αναπνευστική νόσος που προσβάλει τους πνεύμονες λόγω κοβαλτίου και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πεθαίνουν περίπου 80 παιδιά ετησίως στις εξορύξεις, και πολλοί θάνατοι δεν έχουν καταχωρηθεί επειδή τα σώματα είναι θαμμένα κάτω από τις σήραγγες που έχουν καταρρεύσει.
Παρά το νόμο της ΛΔΚ που απαγορεύει τη σκλαβιά μικρών παιδιών, σύμφωνα με αναφορές, αυτό δεν τηρείται. Η Daily Mail δήλωσε ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την εξόρυξη κοβαλτίου στη ΛΔΚ ως μία από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας λόγω των κινδύνων για την υγεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου