γράφτηκε
στον Τοίχο
22.8.17
-
0
Comments
Το Paraquat, είναι θανατηφόρο φυτοφάρμακο, έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2007
Ξενοφώντας Ερμείδης
Ένα εξαιρετικά τοξικό ζιζανιοκτόνο που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ εξάγεται στις υπανάπτυκτες χώρες από εργοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ελβετική εταιρεία παραγωγής φυτοφαρμάκων Syngenta εξάγει χιλιάδες τόνους Paraquat σε άλλα μέρη του κόσμου από μια βιομηχανική μονάδα στο Huddersfield.
Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε πως ανησυχεί βαθύτατα επειδή καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την παραγωγή της ουσίας για εξαγωγή η οποία δεν έχει εγκριθεί στην ΕΕ.
«Το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει το φυτοφάρμακο για λόγους υγείας και περιβάλλοντος αλλά εξακολουθεί να το εξάγει σε χώρες με ελαστικούς νόμους και πολύ πιο αδύναμους ελέγχους, είναι συγκλονιστικό για μένα», δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Baskut Tuncak, για την τοξικότητα των αποβλήτων.
Η Syngenta είναι υπεύθυνη για το 95% των ευρωπαϊκών εξαγωγών του paraquat, τα οποία πωλεί με το εμπορικό σήμα Gramoxone. Η ουσία μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και έχει άμεση σύνδεση με τη νόσο Parkinson.
Η Syngenta εξήγαγε 122.831 τόνους paraquat από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2015, δηλαδή κατά μέσο όρο 41.000 τόνους ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα αδειών εξαγωγής που αναλύθηκαν από την Ελβετική ΜΚΟ Public Eye και δημοσιεύτηκαν από τον Guardian.
Από το 2015, όταν μια εγκατάσταση στο Βέλγιο διέκοψε την εξαγωγή του paraquat, όλες οι εξαγωγές φυτοφαρμάκων στην ΕΕ προέρχονται από τη βάση της Syngenta στη Βρετανία, σύμφωνα με το Public Eye.
Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των εξαγωγών, περίπου το 62%, πηγαίνουν στις φτωχές χώρες, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Γουατεμάλα, η Βενεζουέλα και η Ινδία. Περαιτέρω, το 35% εξάγεται στις ΗΠΑ, όπου το paraquat μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από χρήστες με άδεια χρήσης.
Η Syngenta παράγει το paraquat στο εργοστάσιό της στο Huddersfield δύο δεκαετίες. Το 2014, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 200.000 στερλινών, αφού περισσότεροι από τρεις τόνοι του χημικού προϊόντος χύθηκαν σε βιομηχανικό ατύχημα.
Ένας εκπρόσωπος της Syngenta χαρακτήρισε τη διαρροή του Huddersfield ως λυπητερό γεγονός, αλλά επεσήμανε ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί και είπε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για το περιβάλλον ή τους ανθρώπους.
«Το Paraquat είναι για μισό αιώνα μεταξύ των πιο αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον ζιζανιοκτόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Έχει βοηθήσει εκατομμύρια αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους και να είναι ανταγωνιστικοί».
Πρόσθεσε ότι το ζιζανιοκτόνο έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρες με "μερικούς από τους πιο απαιτητικούς νόμους εισαγωγής", συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, ο Tuncak ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους στο φυτοφάρμακο, το οποίο είπε ότι χρησιμοποιείται ευρύτερα στις υπανάπτυκτες χώρες.
«Ο αντίκτυπος συχνά γίνεται αισθητός εκτός των χωρών όπου οι εταιρείες που εμπλέκονται έχουν την έδρα τους», δήλωσε ο Tuncak.
«Είναι ένα παράδειγμα διπλοπροσωπίας και ανάγκης για παγκόσμιους ελέγχους. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας, έχει αποκρύψει τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επιχειρήσεις του, όσον αφορά τις παράνομες πηγές συγκέντρωσης πλούτου».
Ο Laurent Gaberell του Public Eye δήλωσε: "Το Paraquat προκαλεί χιλιάδες δηλητηριάσεις κάθε χρόνο στις υπανάπτυκτες χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρει τεράστια ευθύνη. Η έκθεση ατόμων από άλλες χώρες σε εντομοκτόνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία ή είναι θανατηφόρα είναι μια σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Nick Mole του Δικτύου Δράσης για τα παρασιτοκτόνα περιέγραψε την πρακτική της εξαγωγής χημικών ουσιών που θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνες για να χρησιμοποιηθούν εντός της ΕΕ ως μια "εκπληκτική διπλοπροσωπία".
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, βρίσκεται στο στάδιο της σταδιακής κατάργησης της χρήσης του φυτοφαρμάκου, ανέφερε ο Mole.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσει κανείς», πρόσθεσε. «Είναι μια τεράστια αποτυχία στο νομικό σύστημα: εάν απαγορευτεί ένα φυτοφάρμακο, δεν θα πρέπει να εξάγεται για χρήση σε άλλες χώρες».
Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι το paraquat είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά ζιζανιοκτόνα, έχει λίγες εναλλακτικές λύσεις και είναι ασφαλές, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.
Ωστόσο, ο Mole δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις, διαφορετικά δεν θα είχαμε σταδιακά την κατάργηση στην ΕΕ. Οι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν χωρίς αυτό, αλλά η ενέργεια αυτή μπορεί να μειώσει τα κέρδη της Syngenta και θα αμυνθεί με νύχια και δόντια για αυτά τα κέρδη».
Ο εκπρόσωπος της Syngenta υποστήριξε ότι το paraquat δεν απαγορεύτηκε από την ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι η καταχώρησή του για χρήση στην ΕΕ ακυρώθηκε από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2007.
«Ούτε η απόφαση, ούτε η ερμηνεία της επιτροπής αυτής, αποτελούσαν απαγόρευση», ανέφερε.
«Το δικαστήριο δεν είχε τα προσόντα ή την εξουσία να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το paraquat ήταν εγγενώς μη ασφαλές ή επικίνδυνο. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η απόφαση του 2003 για τη χρήση του paraquat δεν "ικανοποιεί την απαίτηση προστασίας της υγείας του ανθρώπου και των ζώων"».
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Ρότερνταμ, η οποία ρυθμίζει τις μεταφορές και την επισήμανση των φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την παγκόσμια κινητοποίηση για τις επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες δεν πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια για εισαγωγή, με τη σύμβαση του Ρότερνταμ, όπως το paraquat.
Στην Ελλάδα είναι απαγορευμένο από τις 5-8-2007 εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου