γράφτηκε
στον Τοίχο
25.8.17
-
0
Comments
Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Β.Κορέας και του Συριακού προγράμματος χημικών όπλων.
Ο όρος «άξονας του κακού» χρησιμοποιήθηκε από τον Μπους το 2002 και ήταν πρόδρομος για τα δεινά που ακολούθησαν. Τώρα, για άλλη μια φορά, με την προεδρία Trump, ο όρος επανεμφανίστηκε, συνδέοντας αυτή τη φορά την Συρία με τη Βόρεια Κορέα με αποστολές χημικών όπλων από άγνωστες τοποθεσίες.
Το Reuters δημοσίευσε μια ευρέως διαδεδομένη ιστορία με βάση μια εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις παραβιάσεις των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δεν είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, δύο αποστολές της Βόρειας Κορέας σε μια κρατική υπηρεσία της Συρίας, που ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας, είχαν μπλοκαριστεί.
Η έκθεση αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, πως "μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών" διερευνά τις φερόμενες συναλλαγές μεταξύ μιας εταιρείας της Βόρειας Κορέας και του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας της Συρίας (SSRC), της κυβερνητικής υπηρεσίας που επιβλέπει το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας. Η καταστροφή του προγράμματος αυτού της Συρίας είναι αναγνωρισμένη διεθνώς από το 2013.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο των 37 σελίδων σε καμία περίπτωση δεν δίνει λεπτομέρειες για το πότε και πώς μπλόκαραν τα χημικά ή λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των αποστολών.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα αποτελέσματά της σχετικά με την αξιοπιστία του συμβάντος, πιστοποιούνται από τη μαρτυρία δύο μη αναγνωρισμένων κρατών μελών, τα οποία «διέκοψαν αποστολές προοριζόμενες για τη Συρία» και είχαν «λόγους να πιστεύουν ότι τα εμπορεύματα αποτελούν μέρος σύμβασης της KOMID με τη Συρία».
Η εταιρεία KOMID είναι η Κορεατική Εταιρεία Ανάπτυξης Μεταλλευτικών Συναλλαγών, μια εταιρεία που εδρεύει στην Πιονγιάνγκ. Το 2009 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την είχε αποκηρύξει για το ρόλο της στη στήριξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και για την εξαγωγή εξαρτημάτων εξοπλισμού που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους και συμβατικά όπλα.
Με την απόκρυψη της ταυτότητάς τους δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε αν αυτά τα κράτη μέλη είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πάρει ενεργά μέρος για την απομάκρυνση του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, από την αρχή του πολέμου στη Συρία που ξεκίνησε το 2011.
Ένα άλλο κράτος-μέλος, μια χώρα που δεν πήρε μέρος στο μπλοκάρισμα των αποστολών, είχε «ενημερώσει την ομάδα πως είχε λόγους να πιστεύει ότι τα εμπορεύματα αποτελούν μέρος σύμβασης της KOMID με τη Συρία». Αυτό «δηλώθηκε» από εκπρόσωπο αυτού του κράτους-μέλους.
Με μόνο στο Reuters να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτήν την εμπιστευτική αναφορά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιοι ή ποιες είναι αυτές οι χώρες που μπλόκαραν τα χημικά.
Επιπλέον, η σύνθεση της επιτροπής του ΟΗΕ είναι επίσης άγνωστη.
Αν και το Reuters δήλωσε ότι η ομάδα απαρτίζεται από «ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες»,
ισχυρίστηκε επίσης ότι οργανώσεις όπως το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) ήταν αντικειμενικές για τη συριακή διαμάχη.
Η απόκρυψη των ονομάτων αυτών των "ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων" από το κοινό δεν προσδίδει αξιοπιστία στα ευρήματα αυτής της έκθεσης του ΟΗΕ.
Το «έργο» της σύνδεσης Βόρειας Κορέας-Συρίας με το εμπόριο όπλων, δεν είναι νέο. Αυτό το παραμύθι ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, όταν η Συριακή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον αμάχων στο Idlib, ένα γεγονός που αργότερα αποκλείστηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του ομότιμου καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και πρώην Επιθεωρητή στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Theodore Postol.
Εκείνη την εποχή, αρκετές εφημερίδες των ΗΠΑ, όπως οι USA Today και η Defense One, υποστήριξαν τους ισχυρισμούς τους για την απειλή συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Συρίας και της Βόρειας Κορέας επικαλούμενες τον καθηγητή Bruce Bechtol του "Angelo State University" του Τέξας. Και οι δύο εφημερίδες περιγράφουν τον Bechtol ως "εμπειρογνώμονα της Βόρειας Κορέας".
Όμως, τα "αποδεικτικά στοιχεία" του Bechtol είναι εικασίες. Ο Bechtol, ο οποίος εργάστηκε κάποτε για την CIA και έχει μακροχρόνια σύνδεση με το Πεντάγωνο, είχε προηγουμένως συντάξει ένα ερευνητικό έγγραφο του 2015 σχετικά με τη συνεργασία της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, το οποίο χρησιμοποίησε έντονα η CIA για τις επιθετικές της δηλώσεις σχετικά με την υποτιθέμενη "μακρά ιστορία" των δύο χωρών πάνω στην συνεργασία για την παραγωγή και ανάπτυξη χημικών όπλων.
Τα συμπεράσματα του Bechtol μηδενίζονται από τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI) -αναγνωρισμένης αρχής για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων- ότι η Συρία έχει παραγγείλει όπλα από τη Βόρεια Κορέα μόνο τρεις φορές. Δύο φορές το 1990 και μία φορά το 1996. Με απλά λόγια, η Συρία - σύμφωνα με το SIPRI - δεν έχει πραγματοποιήσει αγορές από τη Βόρειο Κορέα για περισσότερα από 20 χρόνια.
Δεδομένου ότι οι συμφωνίες όπλων με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ήταν νόμιμες μέχρι το 2006 και οι διαπραγματεύσεις με την KOMID ήταν νόμιμες μέχρι το 2009, εάν η εταιρική σχέση ήταν πραγματικά τόσο μακρόχρονη και παραγωγική, γιατί υπήρξαν τόσο λίγες συναλλαγές μεταξύ τους κατά τα προηγούμενα χρόνια;
Τα γεγονότα που παρουσιάζονται δύσκολα ταιριάζουν στην εικόνα ενός υποτιθέμενου εμπορίου όπλων Βόρειας Κορέας-Συρίας.
Δημιουργώντας το νέο "άξονα του κακού"
Τελικά, οι προσπάθειες σύνδεσης της Βόρειας Κορέας με το φανταστικό πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν έναν νέο «άξονα του κακού», συνδέοντας έναν «κακό δικτάτορα» με έναν άλλο.
Ο όρος «άξονας του κακού», που ξεκίνησε για πρώτη φορά από τον Τζορτζ Μπους το 2002, έχει τον κεντρικό ρόλο στη δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων που δεν συμμορφώνονται με την παγκόσμια τάξη στην οποία κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες .
Αυτός ο όρος ακολουθείται συχνά από την ετικέτα του "κακού δικτάτορα", όπως συνέβη με το Ιράκ και τη Λιβύη, δύο από τις χώρες που αποτέλεσαν τον πρώτο «άξονα του κακού».
Με την προεδρία Trump, ο «άξονας του κακού» έχει αναζωπυρωθεί και τον χρησιμοποιούν κατά κόρον ακόμη και μέσα ενημέρωσης όπως το CNN. Μετά τον χαρακτηρισμό του Ιράκ και της Λιβύης, η Συρία μπήκε στον κατάλογο και τώρα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να συνδεθούν οι εναπομείναντες «κακοί δικτάτορες» μεταξύ τους.
Συνδέοντας τη Βόρεια Κορέα με το διεξοδικά δαιμονοποιημένο (αν και ανύπαρκτο) πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, οι ΗΠΑ χτίζουν την προετοιμασία και την αιτιολόγηση για τις «προληπτικές» εισβολές σε αυτά τα «αδίστακτα» κράτη από την αρχή.
►Φωτογραφία (AP/Petros Karadjias): Ένα μέλος πληρώματος του Δανέζικου πολεμικού πλοίου "Esbern Snare" εισέρχεται σε ντους απολύμανσης και φοράει μάσκα αερίων κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία για να παραλάβει περισσότερους από 1.000 τόνους χημικών υλών που προορίζονται για καταστροφή όπως συμφωνήθηκε με την Συριακή κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου