γράφτηκε
στον Τοίχο
8.9.17
-
0
Comments
Ακόμη έξη δολοφονημένοι υπερασπιστές της γης προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των άγριων εγκλημάτων που διαπράττουν τα συμφέροντα απέναντι σε ανθρώπους που δεν υποκύπτουν.
Μια εγκληματική συμμορία που θέλει να εκμεταλλευτεί την γη τους για το άκρως κερδοσκοπικό εμπόριο φοινικέλαιου, τους δολοφόνησε εν ψυχρώ, σύμφωνα με τους ηγέτες των ιθαγενών του Αμαζονίου στο Περού.
Τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί και επειδή την περασμένη Παρασκευή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους πλήρωσαν το τίμημα. Τα σώματα των αγροτών βρέθηκαν νωρίς το Σάββατο στο ποτάμι κοντά στο χωριουδάκι Bajo Rayal όπου ζούσαν.
«Ήταν νυχτερινή ενέδρα. Τους έδεσαν χειροπόδαρα, τους σκότωσαν και τους έριξαν στο ποτάμι», δήλωσε στον Guardian με τηλεφωνική συνέντευξη ο Robert Guimaraes, πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας ιθαγενών Feconau.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην αστυνομία ότι τα θύματα δέχθηκαν επίθεση από 40 ένοπλους άνδρες που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. «Μας απειλεί η ίδια συμμορία πως θα μας σκοτώσει όλους» δήλωσε ο Guimaraes. «Φοβόμαστε για τις οικογένειές μας και ζητάμε από την πολιτεία προστασία. Αυτοί οι αγρότες αγρότες πλήρωσαν το τίμημα από την αδράνεια του κράτους και των τοπικών αρχών για την καταπολέμηση της παράνομης εκμετάλλευσης της γης», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι και η κοντινή κοινότητα της Santa Clara de Uchunya απειλήθηκε από τους ίδιους παράνομους.
Ο Guimaraes κατηγόρησε το υπουργείο Γεωργίας για την έκδοση πλαστών τίτλων γης και δήλωσε ότι φέρει άμεση ευθύνη για το έγκλημα. Ισχυρίζεται επίσης πως έχει στοιχεία για υπαλλήλους που εξέδιδαν πλαστογραφημένους τίτλους γης και μετά τους πωλούσαν σε όποιον έδινε τα πιο πολλά χρήματα».
Η Julia Urrunaga, σύμβουλος του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Έρευνας του Περού, δήλωσε: «Η έλλειψη σαφήνειας και συνέπειας στους τίτλους της γης στον Αμαζόνιο είναι από καιρό μια βόμβα για βίαιες κοινωνικές συγκρούσεις».
Μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών σχετικά με τα έργα αγροτικής ανάπτυξης και μεγάλης κλίμακας αγροτικών επιχειρήσεων, ο οργανισμός αποκάλυψε «χάος, καταχρήσεις, παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ιθαγενών και των τοπικών κοινοτήτων καθώς και παραβιάσεις των περιβαλλοντικών και δασικών νόμων», είπε η Urrunaga.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου