γράφτηκε
στον Τοίχο
7.10.17
-
0
Comments
Μαρία Τσολακίδη
Σε έναν κόσμο στον οποίο καθημερινά τα ΜΜΕ μας κατακλύζουν με ιστορίες γυναικών κάθε ηλικίας που βασανίζονται, βιάζονται, σκοτώνονται ή αντιμετωπίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως κατώτερα όντα, έρχεται μια είδηση που μπορεί να θεωρηθεί βάλσαμο και να φέρει χαμόγελα ικανοποίησης γιατί προέρχεται από μια χώρα όπου οι γυναίκες, ειδικά οι νέες, υπομένουν τα πάνδεινα.
Οι αναχρονιστικές αντιλήψεις αλλά και η απόλυτη έλλειψη κρατικής μέριμνας μπορούν να αντιμετωπιστούν από πρωτοβουλίες που χρόνο με τον χρόνο αλλάζουν προς το καλύτερο την ζωή των ανθρώπων.
Σε ένα χωριό στη συνοικία Rajsamand του νότιου Rajasthan στην Ινδία ξεκίνησε μια ενέργεια που μπορεί να ονομαστεί οικολογικός φεμινισμός έχοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια, στο χωριό Piplantri panchayat δεν φροντίζουν μόνο το μέλλον το κοριτσιών αλλά το επιτυγχάνουν και μέσα από την οικολογία.
Οι χωρικοί φυτεύουν 111 δέντρα κάθε φορά που γεννιέται ένα κορίτσι και η κοινότητα εξασφαλίζει ότι αυτά τα δέντρα θα επιβιώσουν και θα δώσουν τους καρπούς τους, καθώς τα κορίτσια θα μεγαλώνουν.
Τα τελευταία έξι χρόνια οι κάτοικοι έχουν κατορθώσει να φυτέψουν πάνω 250.000 δέντρα στα χωράφια του χωριού, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και neem (θεραπευτικό βότανο), sheesham, mango, Amla (φραγκοστάφυλο) κ.α.
Κατά μέσο όρο γεννιούνται 60 κορίτσια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του χωριού Shyam Sundar Paliwal, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία αυτής της πρωτοβουλίας στη μνήμη της κόρης του Kiran, που πέθανε πριν από λίγα χρόνια.
Για τις περίπου μισές από τις οικογένειες του χωριού που είναι απρόθυμες να βοηθήσουν τα κορίτσια, η κατάσταση δεν αφήνεται στην τύχη. Οι οικογένειες αυτές καταγράφονται από μια επιτροπή στην οποία προΐσταται ο διευθυντής του σχολείου και συμμετέχουν μέλη του χωριού.
Σε αυτή την περίπτωση συγκεντρώνονται 21.000 ρουπίες από τους κατοίκους και 10.000 από τον πατέρα του κοριτσιού. Οι 31.000 ρουπίες μπαίνουν σε κλειστό λογαριασμό τραπέζης με διάρκεια λήξης 20 ετών. «Αλλά το καλύτερο» λέει ο κ. Paliwal, «είναι η υποχρέωση που υπογράφουν οι γονείς ένορκα να μην παντρέψουν το κορίτσι πριν τη νόμιμη ηλικία, επίσης θα την στείλουν στο σχολείο και θα φροντίσουν τα δέντρα που φυτεύτηκαν στο όνομά της».
Οι άνθρωποι του χωριού φυτεύουν επίσης 11 δέντρα κάθε φορά που ένα μέλος της οικογένειας τους πεθαίνει.
Αλλά αυτό στο χωριό των 8.000 ψυχών δεν σταμάτησαν μόνο στο φύτεμα δέντρων. Για να αποφευχθεί η απειλή αυτών των δέντρων από τους τερμίτες, οι κάτοικοι φύτεψαν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια φυτά Aloe vera γύρω τους. Τώρα όλα τα δέντρα και ειδικά η Aloe vera, αποτελούν πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους.
«Σταδιακά, συνειδητοποιήσαμε ότι η aloe vera μπορεί να μεταποιηθεί και να διατεθεί στο εμπόριο με διάφορους τρόπους. Έτσι, κάλεσα μερικούς εμπειρογνώμονες και τους ζήτησα να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες μας. Τώρα οι κάτοικοι κατασκευάζουν και εμπορεύονται προϊόντα aloe vera όπως χυμό, έλαιο κλπ.», λέει ο κ. Paliwal.
Στο χωριό που διαθέτει εκτός από ιστοσελίδα και δικό του ύμνο ύμνο, απαγορεύεται το αλκοόλ, η ανεξέλεγκτη βόσκηση των ζώων όπως και κοπή δέντρων. Οι χωρικοί λένε ότι δεν υπάρχουν παρανομίες που χρήζουν αστυνομικής βοήθειας τα τελευταία 7-8 χρόνια.
Ο κ. Paliwal υποστηρίζει πως πρέπει να εργαστούν ακόμη σκληρότερα για την πρόοδο σε όλους τους τομείς και ελπίζει πως κάποια στιγμή θα εισακουστεί από την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου