Προσφατα
.

22.6.18

300 και άνω ανεμογεννήτριες, στις βουνοκορφές των Αγράφων

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων για την προώθηση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, μέσω της στρατηγικής για την «πράσινη ανάπτυξη» με στόχο, εκτός των άλλων, να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, στην περιοχή του νομού Καρδίτσας προωθείται μια γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και άνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα. 

 Οι ανεμογεννήτριες αυτές καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή NATURA και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ήτοι στα 1.500 - 2.000 μέτρα. 
Προϋποθέτουν τη διάνοιξη νέων δρόμων πολλών χιλιόμετρων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

 Επομένως διαφαίνεται μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών πάρκων που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη και αμετάκλητη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως «περιβαλλοντικά φιλική» διαδικασία. 

 Το θέμα έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με Επερώτηση που κατέθεσαν, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας, οι οποίοι καλούν τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, να αγωνιστούν για να αποτρέψουν, πριν είναι αργά, την ανεπανόρθωτη καταστροφή των Αγράφων. 

 Στην Επερώτηση σημειώνεται ότι η «πράσινη ανάπτυξη» προωθείται με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι πραγματικοί στόχοι της συγκεκριμένης πολιτικής είναι: 
-- Να επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα απ' την κρατική προστασία. 
-- Να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ απ' τα εισαγόμενα καύσιμα, ώστε να μειωθεί η σημερινή υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έναντι της ΕΕ. 
-- Να προωθηθούν η σχετική ευρωενωσιακή τεχνολογία και τα αντίστοιχα «πράσινα» εμπορεύματα (όπως οι ανεμογεννήτριες) στη διεθνή αγορά. 

Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί πως η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που προωθείται στα Άγραφα δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά, αντίθετα, αυτές οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους της περιοχής, καθώς: 
α) Δεν θα συμβάλλουν στην παροχή φθηνής Ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς. 
β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. 
γ) Θα υπάρξουν καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες. 
δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο. 

 Στην Επερώτηση επισημαίνεται: «Σήμερα η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε Ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. 
Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως τον λιγνίτη, το πετρέλαιο, το υδάτινο δυναμικό, τη γεωθερμία, τον αέρα, τον ήλιο. 

Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στο πλαίσιο του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι η εκμετάλλευση όλων αυτών των δυνατοτήτων με κριτήριο το κέρδος». 

 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρωτούν την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας: 
 -- Συμφωνεί με την κατασκευή των αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων και αν όχι ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να ματαιωθεί αυτό το καταστροφικό έργο; 
 -- Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες και ποιες προκειμένου να ακυρωθούν οι δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων;



« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια