γράφτηκε
στον Τοίχο
19.8.18
-
0
Comments
Η προοπτική αυτοματοποίησης της εργασίας προκαλεί ανασφάλεια σε 15 εκατομμύρια εργαζομένους
Πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον πλανήτη ανησυχούν ότι η θέση εργασίας τους θα μπορούσε να απειληθεί από μηχανές, οι οποίες θα αναλάβουν τη διεκπεραίωσή της κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση που παροτρύνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις κυβερνήσεις να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η εποχή που οι μηχανές θα επικρατήσουν και θα αναλάβουν σε μεγάλο ποσοστό θέσεις εργασίας δεν είναι μακριά. Έχει κάνει ήδη τα βήματά της από τις αρχές τις βιομηχανικής επανάστασης.
Στη Μεγάλη Βρετανία ήδη υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από αυτό το ζήτημα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο φόβος αυτός να γίνει πραγματικότητα. Το μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Ιβέτ Κούπερ εγκαινίασε μια επιτροπή, η οποία θα ασχολείται με θέματα που αφορούν τους εργαζομένους και την τεχνολογία.
Ενώ η άνοδος της οικονομίας της αυτοματοποίησης θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η επιτροπή, που αποτελείται από στελέχη επιχειρήσεων και συνδικάτων και ακαδημαϊκούς, θα εξετάσει τρόπους υποστήριξης των εργαζομένων κατά την απώλεια της θέσης τους και τη μετάβαση σε μια νέα μορφή και θέση εργασίας.
Κινδυνεύουν οι χειρώνακτες
Ορισμένες εταιρείες αρχίζουν ήδη να μειώνουν τις θέσεις εργασίας υπέρ της αυτοματοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού καταστήματος λιανικής πώλησης Shop Direct, το οποίο, κατά το προηγούμενο έτος, προειδοποίησε ότι 2.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, καθώς θα μετακινηθεί σε ένα νέο κέντρο διανομής.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να απειληθούν έως και 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της αυτοματοποίησης.
Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα στη Βρετανία, η Επιτροπή Fabian Society and Community, στην οποία θα προεδρεύει η Κούπερ για δύο χρόνια, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το 37% (ισοδύναμο με 10 εκατομμύρια εργαζόμενους) ανησυχούν ότι η δουλειά τους θα αλλάξει προς το χειρότερο την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο λίγοι άνθρωποι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η κυβέρνηση ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονταν επαρκώς για την άφιξη νέων τεχνολογιών στον χώρο εργασίας.
Λιγότεροι από το 10% των εργαζομένων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει αρκετά, ενώ μόνο το 16% δήλωσε πως η συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο εργασίας τους είχε λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η τεχνολογία θα βελτιώσει την επαγγελματική τους ζωή. Οι αριθμοί είναι πιθανό να ανησυχούν τα συνδικαλιστικά κινήματα.
Τα πορίσματα της επιτροπής ακολούθησαν αρκετές άλλες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο από τη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας στην οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Δημόσια Πολιτική (IPPR), το 44% των θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι αυτοματοποιημένο κατά τις προσεχείς δεκαετίες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 13,7 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι συνολικά κερδίζουν περίπου 290 δισ. αγγλικές λίρες (323 δισ. ευρώ).
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι χειρωνακτικές θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν περισσότερο, θα μειώσουν τη μεσαία τάξη και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο κράτος, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν άνεργοι.
Καθολικό βασικό εισόδημα
Οι ιδέες που έχουν ακουστεί για την υποστήριξη των εργαζομένων κινούνται γύρω από ένα καθολικό βασικό εισόδημα για να βοηθήσουν τους μελλοντικούς ανέργους.
Με στόχο να δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της στις αρχές του 2020, η επιτροπή θα λάβει στοιχεία από χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Τα μέλη της ομάδας θα προέρχονται από συνδικάτα, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, όπως την Google και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η Ιβέτ Κούπερ δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να αναληφθεί δράση τώρα για να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία δημιουργεί νέες, καλύτερες θέσεις εργασίας και ότι όλοι οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τη νέα τεχνολογία».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αυτοματοποίηση και η ψηφιακή επανάσταση δεν διευρύνουν την ανισότητα και ότι όλοι παίρνουν τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται για να προχωρήσουν. (...) Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αυτοματοποίηση αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή για τους εργαζόμενους».
Το μέλλον
Το βιβλίο «Η τέταρτη εποχή: Έξυπνα ρομπότ, Συνειδητοί υπολογιστές και το Μέλλον της ανθρωπότητας» (The Fourth Age: Smart Robots, Conscious Computers, and the Future of Humanity) περιλαμβάνει μια φόρμουλα για τον υπολογισμό του κινδύνου της αυτοματοποίησης για την εργασία.
Σύμφωνα με το βιβλίο, όσο πιο κοστοβόρα είναι μια εργασία, όσο περισσότερη γνώση απαιτείται γι’ αυτήν και όσο περισσότεροι άνθρωποι την κάνουν, τόσο πιο πιθανό είναι η δουλειά να γίνεται μελλοντικά από κάποιου είδους τεχνητή νοημοσύνη.
Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί καλύτερα με δεδομένα και όχι με πολλές μεταβλητές, ειδικά όταν υπάρχει τυχαία δραστηριότητα. Τα οικονομικά δείχνουν ότι ευνοείται η αντικατάσταση των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων σε κλίμακα έναντι των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Όσο περισσότερες μεταβλητές έχετε, όσο πιο μοναδικές είναι οι δεξιότητές σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αντικατασταθείτε από την τεχνητή νοημοσύνη.
Για παράδειγμα, η δουλειά ενός ακτινολόγου είναι ιδανική για να αντικατασταθεί από τεχνητή νοημοσύνη, ενώ κάποιος που επισκευάζει παλιά ρολόγια δεν είναι. Μια άλλη δουλειά που εκτιμά το βιβλίο ότι είναι χαμηλού κινδύνου είναι εκείνη του ηθοποιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου