γράφτηκε
στον Τοίχο
24.7.19
-
0
Comments
Κατερίνα Γκαράνη
Η πρώτη "Σιδερένια Κόρη" στην ιστορία ήταν μία κατασκευή με υδραυλικό σύστημα που είχε την μορφή της Απήγα ή Αγαπίνας, σύζυγος του τυράννου της Σπάρτης Νάβις ( 207 π.Χ - 192 π.Χ) και έμεινε στην ιστορία ως "Η Απήγα του Νάβι".
Ο Νάβις είχε την πολύ πρωτοποριακή ιδέα για όποιον αρνούνταν να πληρώσει τους φόρους (ειδικά οι πλούσιοι ολιγαρχικοί) να τον στέλνει να συζητά τις ενστάσεις του με την σύζυγό του, Απήγα. Στο δωμάτιο όπου οδηγούνταν νόμιζε ότι έβλεπε την Απήγα ζωντανή εφόσον το "ξόανο" ήταν μια τέλεια απεικόνιση της συζύγου του Νάβι με ακριβά ρούχα και τον περίμενε με τα χέρια ανοικτά. Έτρεχε να την αγκαλιάσει και τότε τα χέρια έκλειναν ασφυκτικά και τα καρφιά που κρυβόταν στο στήθος της έμπαιναν στην σάρκα του οφειλέτη.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο, ο Νάβις μπορούσε με έναν μηχανισμό που χειριζόταν ο ίδιος να σφίγγει το θύμα στην αγκαλιά της Απήγα τόσο όσο χρειαζόταν για να πεισθεί το θύμα να πληρώσει τις οφειλές του προς το κράτος. Αυτό συχνά οδηγούσε μέχρι και τον θάνατο του "σφιχταγκαλιασμένου".
Από εκείνη την εποχή μέχρι τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε παρόμοιο όργανο μηχανισμού που να έχει γυναικεία μορφή. Κομμάτια από διάφορα μεσαιωνικά όργανα βασανισμού ενώθηκαν, συμπληρώθηκαν από την ιστορία της "Απήγας του Νάβη" και έφτιαξαν την περιβόητη "Iron Maiden" (από εκεί πήρε και το όνομα του το χέβι μέταλ συγκρότημα) με πιο περίφημο έκθεμα απ' όλα την "Σιδερένια Κόρης της Νυρεμβέργης" που εμφανίστηκε το 1802 ως μουσειακό έκθεμα και το οποίο καταστράφηκε στον βομβαρδισμό της πόλης το 1945.
Όσον αφορά στην "Σιδερένια Απήγα" έμεινε στην ιστορία ως τον πραγματικό χαρακτήρα της ίδιας της Απήγα μιας ισχυρής προσωπικότητας της εποχής, φανατική της πολιτικής του συζύγου της, που μπορεί η όψη της να ήταν μεγαλειώδης τόσο που να θέλεις να την αγκαλιάσεις αλλά αν της χρωστούσες όσα αυτή θεωρούσε ότι όφειλες, το πλήρωνες ακριβά.
Στην ιστορία έμεινε η βαναυσότητα που χρησιμοποίησε η ίδια κατά την κατάληψη και λεηλασία του Αργούς από τον Νάβι αποσπώντας από τις γυναίκες των Αργείων τα φορέματα και τα κοσμήματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου