γράφτηκε
στον Τοίχο
3.7.19
-
0
Comments
Το 1959, ο τότε Πρόεδρος Dwight Eisenhower ήθελε να δείξει τον πολιτισμό της Αμερικής στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης για να δουν τα οφέλη του καπιταλισμού.
Για όλη αυτή την παρουσίαση, η αμερικανική κυβέρνηση κανόνισε την "Αμερικανική Εθνική Έκθεση" στη Μόσχα και έστειλε τον τότε Αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον να παρευρεθεί στα εγκαίνια, αλλά τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά.
Ο Νίξον και ο σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ έθεταν τα επιχειρήματα το για τις διαφορές του καπιταλισμού έναντι του κομμουνισμού. Η συζήτησή τους πήρε "φωτιά". Τότε ο αντιπρόεδρος της Pepsi παρενέβη και πρόσφερε στον σοβιετικό ηγέτη ένα ποτήρι του νόστιμου ζαχαρούχου ποτού που έπινε.
Αυτό ήταν. Η πρώτη ουσιαστικά εμπορική συμφωνία έκλεισε.
Χρόνια αργότερα, ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης ήθελε να επιτύχει μια συμφωνία που θα έφερε μόνιμα τα προϊόντα της Pepsi στη χώρα τους. Ωστόσο, υπήρχε ένα θέμα για το πώς θα πληρώσουν για το αναψυκτικό τους, καθώς τα χρήματά τους δεν γίνονταν δεκτά σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, με μια έξυπνη κίνηση η χώρα αποφάσισε να αγοράσει την Pepsi χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο νόμισμα: την βότκα!
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η αρχική συμφωνία της Ρωσίας για την εξυπηρέτηση της Pepsi στη χώρα τους επρόκειτο να λήξει, αλλά αυτή τη φορά, η βότκα τους δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος.
Έτσι, οι Ρώσοι έκαναν ό, τι θα έκανε οποιαδήποτε χώρα σε δύσκολες στιγμές:
Ανταλλάξαν με την Pepsi ένα στόλο υποβρυχίων και σκαφών για να εξοφλήσουν.
Η νέα συμφωνία περιελάμβανε 17 υποβρύχια, ένα κρουαζιερόπλοιο, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.
Ο στόλος που διαπραγματεύθηκε η Pepsi είχε αξία τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ιστορική ανταλλαγή έκανε την Pepsi να γίνει ο 6ος πιο ισχυρός στρατός στον κόσμο, για μια στιγμή φυσικά, αφού πούλησε τον στόλο σε μια σουηδική εταιρεία για ανακύκλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου