γράφτηκε
στον Τοίχο
23.9.20
-
0
Comments
Οι τέσσερις ελευθερίες ήταν στόχοι που διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Φράνκλιν Ν. Ρούσβελτ τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 1941.
Στην ομιλία του που είναι γνωστή ως ομιλία για τις τέσσερις ελευθερίες, πρότεινε τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες που οι άνθρωποι "παντού στον κόσμο πρέπει να απολαμβάνουν":
1. Η ελευθερία του λόγου
Είναι μια αρχή που υποστηρίζει την ελευθερία ενός ατόμου ή μιας κοινότητας να διατυπώνει τις απόψεις και τις ιδέες του χωρίς φόβο για αντίποινα, λογοκρισία ή νομική κύρωση.
Ο όρος «ελευθερία έκφρασης» χρησιμοποιείται μερικές φορές συνώνυμα αλλά περιλαμβάνει οποιαδήποτε πράξη αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείται.
Η ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR) και αναγνωρίζεται στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR).
Το άρθρο 19 του UDHR ορίζει ότι «ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να γνωμοδοτεί χωρίς παρέμβαση» και «ο καθένας θα έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης · αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών κάθε είδους, ανεξάρτητα των συνόρων, είτε προφορικά, γραπτά ή έντυπα, με τη μορφή τέχνης, ή μέσω οποιωνδήποτε άλλων μέσων της επιλογής του ".
2. Η θρησκευτική ελευθερία
Θεωρείται από πολλούς ανθρώπους και τα περισσότερα έθνη ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Σε μια χώρα με κρατική θρησκεία, η θρησκευτική ελευθερία θεωρείται γενικά ότι σημαίνει πως η κυβέρνηση επιτρέπει θρησκευτικές πρακτικές άλλων θρησκειών εκτός της κρατικής θρησκείας και δεν διώκει τους πιστούς σε άλλες θρησκείες. Η ελευθερία της πίστης είναι διαφορετική.
Επιτρέπει το δικαίωμα να πιστεύει αυτό που θέλει ένα άτομο, μια ομάδα ή μια θρησκεία, αλλά δεν επιτρέπει απαραίτητα το δικαίωμα να ασκεί τη θρησκεία ή την πίστη ανοιχτά και εξωτερικά με δημόσιο τρόπο, μια κεντρική πτυχή της θρησκευτικής ελευθερίας.
3. Το δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο
Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έγινε δεκτή από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα σε ένα επίπεδο διαβίωσης κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία του ίδιου και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ενδυμάτων, της στέγασης και της ιατρικής περίθαλψης και των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών και του δικαιώματος στην ασφάλεια σε περίπτωση ανεργίας, ασθένειας , αναπηρία, χήρα, γήρας ή άλλη έλλειψη βιοπορισμού σε περιστάσεις πέρα από τον έλεγχό του.
- Άρθρο 25.1 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επιπλέον, έχει καταγραφεί στο άρθρο 11 του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.
4. Η ελευθερία από το φόβο
Η οποία, μεταφράζεται σε παγκόσμιους όρους, και σημαίνει μια παγκόσμια μείωση των εξοπλισμών σε τέτοιο σημείο και με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα έθνος δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει μια πράξη σωματικής επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε γείτονα– οπουδήποτε στον κόσμο.
Οι Τέσσερις Ελευθερίες ενέπνευσαν τον Αμερικανό καλλιτέχνη Norman Rockwell. Οι πίνακες - Ελευθερία λόγου, ελευθερία λατρείας, ελευθερία από θέληση και ελευθερία από φόβο - το καθένα είναι περίπου 45,75 ίντσες (116,2 cm) × 35,5 ίντσες (90 cm), και βρίσκονται τώρα στο Μουσείο Norman Rockwell στο Stockbridge , Μασαχουσέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου