γράφτηκε
στον Τοίχο
29.10.20
-
0
Comments
S&P: Βλέπει χρέη 200 τρισ. δολαρίων αλλά όχι νέα κρίση
Στα επίπεδα ρεκόρ του 265% του ΑΕΠ θα φτάσουν τα χρέη –κρατικά, επιχειρηματικά και ιδιωτικά- έως τα τέλη του έτους προβλέπει η S&P Global Ratings, εκτιμώντας ωστόσο ότι μία νέα κρίση χρέους είναι απίθανη για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης που θα διατηρηθούν και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση συνεπάγονται ότι μια νέα κρίση μπορεί να αποφευχθεί, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.
«Προβλέπουμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10% στα πολύ υψηλά επίπεδα των 200 τρισ. δολαρίων το 2020», αναφέρει ο αναλυτής της S&P Τέρι Τσαν. Όμως, τα χρέη αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς τα εισοδήματα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν προς τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, οι επιχειρήσεις θα επανεξετάσουν τις ευκαιρίες για έσοδα και επενδύσεις, οι κυβερνήσεις θα αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους και τα νοικοκυριά θα γίνουν πιο συντηρητικά.
«Αφότου ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, ο υψηλότερος δανεισμός, σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, μας οδήγησε να υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις του 22% των επιχειρηματικών και κρατικών εκδοτών παγκοσμίως», ανέφερε ο Τσαν.
Βέβαια, η S&P τονίζει ότι κανείς δεν θα πρέπει να κοιτάζει μόνο τα απόλυτα νούμερα των χρεών. «Το εάν ένα δανειακό βάρος είναι πολύ μεγάλο εξαρτάται από την ικανότητα του δανειζόμενου να αποπληρώσει αυτό το χρέος», τονίζει ο οίκος. Ειδικά στην περίπτωση των κρατικών χρεών, η S&P εξηγεί ότι τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία με τη σειρά της βοηθά τις κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη αυτά. «Ενώ οι κυβερνήσεις διεθνώς σηκώνουν το μεγάλο βάρος και στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, τα δύο τρίτα από τη φετινή αύξηση των χρεών διαπιστώνονται στις χώρες του G7, οι οποίες έχουν ισχυρές χρηματαγορές και νομισματική ευελιξία», εξηγεί η αναλύτρια της S&P Αλεξάντρα Ντιμιτρίεβιτς. Για τις χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία junk, τα υψηλότερα χρέη ενέχουν περισσότερα ρίσκα, μεταξύ των οποίων και η έκθεση σε ξαφνικές μεταβολές των επιτοκίων ή ο κίνδυνος απώλειας πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η S&P εκτιμά ότι τα ποσοστά των χρεοκοπιών θα αυξηθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 και τη χρηματοοικονομική κρίση. Τα νοικοκυριά αναμένεται να γίνουν πιο συντηρητικά καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου