Προσφατα
.

15.10.20

Επέκταση εποικισμού στη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Επέκταση του εποικισμού με τουλάχιστον 2.000 νέες κατοικίες στη Δυτική Όχθη 
 
Την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ενέκρινε το Ισραήλ, δίνοντας την πρώτη άδεια εφαρμογής του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων του ισραηλινού κράτους με δύο αραβικές χώρες του Κόλπου στα μέσα Σεπτεμβρίου. 
 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και έγιναν οι πρώτες αραβικές χώρες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994. 
 
Με τις άδειες αυτές το Ισραήλ τερματίζει μια περίοδο οκτώ μηνών κατά την οποία είχε παγώσει ουσιαστικά η εφαρμογή του εποικισμού στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. 
 
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν προδοτικές τις συγκεκριμένες συμφωνίες, κατηγορώντας τις προαναφερθείσες αραβικές χώρες ότι συνθηκολόγησαν με το Ισραήλ χωρίς να περιμένουν τη γέννηση του κράτους τους. Κατά το παρελθόν, η επίλυση του παλαιστινιακού εθεωρείτο ως απαραίτητη προϋπόθεση για μία εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ. 
 
Οι ισραηλινοί οικισμοί εκτιμάται ότι δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται εμπόδιο για τη λύση δύο κρατών με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, θέση με την οποία διαφώνησε ρητά η κυβέρνηση Τραμπ τον προηγούμενο Νοέμβριο. 
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στα τέλη Ιανουαρίου το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη (το 30% της Δυτικής Όχθης) και τουλάχιστον 130 υφιστάμενων οικισμών, καθώς και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια ακρωτηριασμένη εδαφική έκταση. 
 
Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να αναστείλει το σχέδιό του για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τις μοναρχίες του Κόλπου, μία δέσμευση που χαιρετίστηκε από σειρά ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών. 
 
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «αναβλήθηκε» απλώς και πως το Ισραήλ «δεν έχει παραιτηθεί από αυτήν». 
 
Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα»,ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταστρέφει μια ευκαιρία για ειρήνευση με αυτή του την κίνηση.«Αντί να επωφεληθεί από τις συμφωνίας με χώρες του Κόλπου και να προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, εκτρέπει τις προτεραιότητες του Ισραήλ προκειμένου να ικανοποιήσει μια περιθωριακή μειοψηφία» του παραδοσιακού εθνικιστικού εκλογικού ακροατηρίου του, αναφέρει η ΜΚΟ. «Πρόκειται για ένα μήνυμα του Ισραήλ προς τη διεθνή κοινότητα που δηλώνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών», επισημαίνει η οργάνωση. 
 
 
 
Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια