γράφτηκε
στον Τοίχο
2.10.20
-
0
Comments
Να είσαι online αλλάζει τον τρόπο που ζεις, εργάζεσαι και παίζεις.
Αυτό που ξεκίνησε με τα απλά emails έχει εξελιχθεί πολύ πέρα από τις προσδοκίες μας.
Εισερχόμαστε σε αυτό που πολλοί ονομάζουν «The Gigaworld».
Ένας κόσμος όπου εκατομμύρια πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές ταχύτητες 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο ή ακόμη και περισσότερο.
Μια νέα γενιά σταθερών δικτύων υψηλής ταχύτητας ανοίγει ήδη έναν κόσμο μεγάλων δυνατοτήτων. Ένα μέλλον αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οικονομική έκθεση εκτιμά ότι ο «κύκλος καινοτομίας» του GigaWorld θα ξεκλειδώσει μια αγορά 250 έως 660 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2025, στην Ευρώπη.
Τρεις τομείς θα πρέπει να αναπτυχθούν κατά την επόμενη δεκαετία:
Η μικτή πραγματικότητα,
η εικονική τηλεπαρακολούθηση και η αυτοματοποιημένη διαβίωση.
Η μικτή πραγματικότητα
Ο Max έχει ένα στούντιο στο Λονδίνο που παρέχει μικτές λύσεις Real Estate. Χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Hololens, από τη Microsoft.
«Για τον πελάτη, εικονικοποιούμε τα δεδομένα για να απεικονίσουμε το μέλλον ενός κτιρίου και το χρησιμοποιούμε για να δείξουμε πώς θα φαίνεται.
Το Hololens δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε απλά το κτίριο στην κορυφή του τραπεζιού.
Και περιστρέφοντας τον χάρτη να εξερευνήσουμε τις υποδομές του και να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες. Ένας από τους περιορισμούς, είναι ότι το hololens αποτελεί αυτόνομη συσκευή.
Δεν μπορούμε να δείξουμε υπερβολικά μεγάλα μοντέλα, δεν μπορούμε να δείξουμε πολλά μοντέλα ταυτόχρονα, αλλιώς το σύστημα θα αρχίσει να υστερεί. Αν όλοι έχουν πρόσβαση σε μια σύνδεση ίντερνετ με gigabit μπορούν απλά να χρησιμοποιούν τα δεδομένα και την δυνατότητα του υπολογιστή, για να τα μεταφέρουν από συσκευή σε συσκευή. Βασικά επιτρέπει απεριόριστο περιεχόμενο στο διαδίκτυο», λέει ο προγραμματιστής Μάξ Ντόελ.
Η εικονική τηλεπαρακολούθηση
Επισκεφθήκαμε τη Μαδρίτη, για να μιλήσουμε με τον διαχειριστή του προγράμματος «Νοσοκομείο στο Σπίτι».
Μία από τις κύριες συσκευές τηλεθεραπείας, διαθέτει ένα δίσκο που επιτρέπει στους ασθενείς να δίνουν πληροφορίες και να μιλούν στο γιατρό ή τη νοσοκόμα τους, χωρίς να εγκαταλείπουν το σπίτι τους.
«Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να εξετάζουν τα δεδομένα κάθε μέρα και μπορούν να αντιδράσουν πολύ νωρίτερα σε οποιαδήποτε ένδειξη επιδείνωσης της υγείας. Βελτιώνουμε πραγματικά την αποτελεσματικότητα.
Μπορούν να διαχειριστούν έως 200 ασθενείς την ημέρα. Για την επιχείρηση, είναι σαφής η μείωση του κόστους, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εισαγωγής. Για τον ασθενή, μειώνει τις περιττές επισκέψεις στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς αισθάνονται περισσότερο υπεύθυνοι και ότι έχουν τον έλεγχο της δικής τους κατάστασης», λέει η Δρ. Κριστίνα Μπέσκος.
Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας επανάστασης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
«Όλα γίνονται διαφορετικά και γρήγορα. Βλέπουμε ότι η τεχνολογία είναι εντελώς κυρίαρχη. Δεν θα παρατηρήσουμε καν ότι μας ακολουθεί και διαχειρίζεται το σπίτι μας», συμπληρώνει η Δρ. Κριστίνα Μπέσκος.
Η αυτοματοποιημένη διαβίωση
Το Πανεπιστήμιο του Λιντς, μαζί με τέσσερα άλλα πανεπιστήμια στην Αγγλία, έχει ένα πρωτοποριακό σχέδιο για να δημιουργήσει «πόλεις υπό επί επισκευή » έως το 2050.
Η ιδέα είναι να μειωθούν τα έργα και να εξοικονομηθούν χρήματα.
Γι ‘αυτό, αναπτύσσουν ρομπότ και drone για να κάνουν διαφόρων ειδών εργασίες, όπως η εγκατάσταση καμερών, η αλλαγή λαπτήρων και η αποφυγή των λακκούβων στους δρόμους.
«Θέλουμε να έχουμε ρομπότ που θα ανιχνεύουν ζημιά, ακόμη και ενός χιλιοστού και θα την επισκευάζουν πριν γίνει πραγματικό πρόβλημα.
Για μια πόλη όπως το Λιντς, θα χρειαστούμε πιθανότατα χιλιάδες ρομπότ.
Όλα αυτά πρόκειται να συνδεθούν, πιθανώς με ένα κέντρο ελέγχου ή κάτι τέτοιο.
Για να συμβεί αυτή η δυνατότητα σύνδεσης και επικοινωνίας χρειαζόμαστε σημαντική ευρυζωνικότητα.
Εδώ είναι που ο κόσμος των gigabit μπαίνει στο παιχνίδι», λέει ο Δρ. Ραούλ Φουέντες, του Πανεπιστημίου του Λιντς.
Πολιτικές και κανονισμοί
Στις Βρυξέλλες, μιλήσαμε με έναν οικονομολόγο, ο οποίος πιστεύει ότι ο Gigaworld θα είναι μεταβατικός κόσμος. Μας υπενθύμισε ότι αυτή η επανάσταση δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα.
Μπορούν να την επιταχύνουν οι πολιτικές και οι κανονισμοί … ή το αντίθετο, να την κρατήσουν πίσω.
«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για να επιταχύνουν και να υποστηρίξουν τον κύκλο καινοτομίας του Gigaworld, αλλά όχι να καθορίσουν τι πρέπει να γίνει, διότι αυτό πολύ συχνά σκοτώνει την καινοτομία», λέει ο οικονομολόγος Γκρέγκορι Πάνκερτ.
Εάν ο κύκλος καινοτομίας λειτουργεί σωστά, η τεχνολογία μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Το μέλλον θα δώσει έναν κόσμο που μόλις αρχίσαμε να φανταζόμαστε.
euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου