γράφτηκε
στον Τοίχο
27.11.20
-
0
Comments
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαγράψει τα κρατικά χρέη που αγοράζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη των κρατών.
Αυτό δήλωσε σύμφωνα με το Bloomerg ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας Ρικάρντο Φράκαρο.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή την παράταση της λήξης τους», ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Ιταλού πρωθυπουργού.
Τα χρέη των κρατών της ευρωζώνης αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Συνολικά στην ευρωζώνη το χρέος αναμένεται να φτάσει το 95,1% του ΑΕΠ.
Το χρέος της Ελλάδας , της Ιταλίας, του Βέλγιου, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο του 110% του ΑΕΠ.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συσσωρεύουν χρέος προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας. Όμως η ὐπαρξη χαμηλών επιτοκίων σημαίνει πως το βάρος είναι βιώσιμο. Σε αντίθεση με τις συνθήκες που πριν από δέκα χρόνια πυροδότησαν την κρίση χρέους», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, τη Δευτέρα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπαινίχθηκε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και η αγορά θα στηριχθεί με ένα ακόμη πακέτο τόνωσης.
«Η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται είναι το κλειδί για τη στήριξη της κατανάλωσης, τη διατήρηση της ροής των πιστώσεων και την αποθάρρυνση των μαζικών απολύσεων», ανέφερε ο Κριστίν Λαγκάρντ.
Παρά το γεγονός πως κάποιοι θεωρούν μη βιώσιμη την αύξηση του χρέους μακροπρόθεσμα, υπό αυτές τις συνθήκες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης μοιάζει να υπάρχει καμία εναλλακτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου