Προσφατα
.

11.11.20

Οι Κινέζοι δεν αγοράζουν...Κινέζικα

Σε μία περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εξακολουθεί να πλήττεται από την επέλαση της πανδημικής κρίσης, βασικό τους στήριγμα αποτελεί η ισχυρή ζήτηση των προϊόντων τους από την Κίνα. 
 
Οπως αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times, τον Οκτώβριο, οι κινεζικές εισαγωγές από τη Γερμανία σημείωσαν αύξηση 24%, ενώ άνοδο 21% κατέγραψαν οι εισαγωγές από την Ιταλία. Αυξητικά είχε κινηθεί και ο Σεπτέμβριος, μήνας κατά τον οποίο άρχισε να γίνεται πιο αισθητό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 
 
Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τους μήνες Ιούνιο με Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν κάμψη 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9%. Ετσι, η Κίνα αναδεικνύεται για πρώτη φορά φέτος ως ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η ασιατική χώρα μετά την πανδημία. Το ΑΕΠ της Κίνας το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σημείωσε άνοδο 4,9% χάρη στην ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και στη σταδιακή μείωση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό. 
 
«Η Κίνα είναι μία από τις λίγες αγορές από τις οποίες αναμένουμε αύξηση πωλήσεων φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο Στέφανο Λεόνε, επικεφαλής πωλήσεων της εταιρείας παραγωγής οίνου Marchesi Antinori. Κατά τον ίδιο η άνοδος στις πωλήσεις αποδεικνύει πως η Κίνα «έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης από την πανδημική κρίση νωρίτερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου». 
 
Στο μεταξύ, ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανέκαμψαν το τρίτο τρίμηνο από τη βαθιά ύφεση στην οποία είχαν διολισθήσει το προηγούμενο διάστημα, η παραγωγή δεν έφτασε στα επίπεδα που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Επίσης, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν από πολλές χώρες, έχουν ήδη συρρικνώσει την δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Ενας από τους τομείς που προκαλεί αισιοδοξία, λοιπόν, είναι αυτός της μεταποίησης όπου οι εξαγωγές προϊόντων σημειώνουν αύξηση. 
 
«Στην Ευρωζώνη η ζήτηση προϊόντων από την Κίνα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη του κλάδου της μεταποίησης», αναφέρει ο Μπερτ Κόλιν της ING. Ανάμεσα στις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από τη στροφή των Κινέζων στα ευρωπαϊκά προϊόντα, είναι αυτές που κατασκευάζουν πολυτελή είδη. Παρά την πτώση του τουρισμού παγκοσμίως, η ζήτηση για πιο ακριβά ευρωπαϊκά προϊόντα στην Κίνα παρέμεινε ισχυρή. 
 
«Προηγουμένως οι Κινέζοι ταξίδευαν μέχρι την Ευρώπη προκειμένου να αγοράσουν αυτά τα πολυτελή είδη. Ωστόσο, φέτος, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οπότε εισάγουν», επεσήμανε η Τινγκ Λου, επικεφαλής οικονομολόγος στην Nomura. 
 
Ενδεικτικά, το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις των brand Gucci, Yves Saint Laurent και Bottega Veneta του γαλλικού ομίλου Kering που έχει έδρα στο Παρίσι, «τροφοδοτήθηκαν από την εξαιρετική δυναμική που σημείωσαν στην Κίνα».

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια