Προσφατα
.

20.11.20

Μάχη κατά της online παιδικής κακοποίησης

Τίποτα δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην εθελοντική αναφορά εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ζητεί από την οδηγία ePrivacy δυο άρθρα να ανασταλούν για πέντε χρόνια για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες τεχνολογίας ενημερώνονται για την επιβολή του νόμου. 
 
 Όπως δήλωσε η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων: «Υπάρχει μια ακούσια επίδραση του νέου κανονισμού που θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό θα καταστήσει αυτήν την εθελοντική ανίχνευση και αναφορά παράνομη. Και θα κλείσει το μάτι για να δει τι συμβαίνει με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο - και φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο». 
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε τροπολογίες στην πρόταση. Τα δύο άρθρα που θέλει να αναστείλουν η ευρωπαϊκή επιτροπή σχετίζονται με την ιδιωτικότητα βίντεο και φωτογραφιών και με τον εντοπισμό διαδικτυακής αποπλάνησης ανηλίκων. Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 16 εκατομμύρια εικόνες κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο - τουλάχιστον 800 χιλιάδες από αυτές εντος ΕΕ. 
 
Ο αστέρας του Χόλιγουντ, Άστον Κούτσερ, μίλησε ακόμη και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ζητώντας της να δοθεί προτεραιότητα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών. Ωστόσο, εγείρονται ανησυχίες ότι αυτά τα μέτρα δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τον εντοπισμό εικόνων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης για τον αναλυτή Τζούλιαν Γιαρς: «Θέλετε να σταματήσετε την εξάπλωση αυτού του φαινομένου σε κρυπτογραφημένα κανάλια, κρυπτογραφημένους αγγελιοφόρους και πλατφόρμες, αλλά ταυτόχρονα αυτή η κρυπτογράφηση, αυτή η ικανότητα να μιλάτε ιδιωτικά, κρυπτογραφημένα, ελεύθερα, είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη για άλλους ευάλωτους πληθυσμούς που πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν σε κρυπτογραφημένο περιβάλλον χωρίς φόβο τιμωρίας από κυβερνήσεις ή άλλους παράγοντες». 
Η εξισορρόπηση της προστασίας των παιδιών με την ιδιωτικότητα των πολιτών αποδεικνύεται μια από τις πιο ευαίσθητες μάχες που έχει να δώσει η ΕΕ. 
 
 
euronews

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια