Προσφατα
.

6.12.20

Το εμβόλιο «γεννά» εκατομμυριούχους

Ο Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος είναι μαζί με τη γυναίκα του Οζλέμ Τουρέτσι συνιδρυτής της διάσημης πλέον BioNTech, λόγω του εμβολίου του κορωνοϊού μπορεί να υπερηφανεύεται για ακόμη ένα επίτευγμα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το Bloomberg. Χάρις στη θεαματική εκτίναξη της τιμής της μετοχής της εταιρείας του, κατά 250% και πλέον, από την αρχή της χρονιάς, ο Τουρκογερμανός γιατρός, ερευνητής βιοϊατρικής και επιχειρηματίας εντάσσεται πια στη χορεία των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου, βάσει του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αλλωστε, η μετοχή της BioNTech μονάχα αυτή την εβδομάδα είχε άνοδο 8%, διότι οι βρετανικές αρχές επισήμως ενέκριναν τη χρήση του εμβολίου που παρήγαγε η ίδια σε συνεργασία με την Pfizer. Κατόπιν τούτων, ο Ουγκούρ Σαχίν, χάρις στο 18% που έχει στη BioNTech, βρίσκεται στην 493η θέση μεταξύ των 500 πλουσιότερων του πλανήτη, με προσωπική περιουσία στα 5,1 δισ. δολάρια, βάσει υπολογισμών του Bloomberg. 
 
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη που εγκρίνει το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, ανοίγοντας τον δρόμο μαζικής εφαρμογής του στον πληθυσμό. Εν τω μεταξύ, οι δύο παρασκευάστριες εταιρείες έχουν επισημάνει ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία έναντι της ασθένειας. Αναφορικά, τώρα, με τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αρχές, η BioNTech ακόμα αναμένει τη σχετική έγκριση του εμβολίου. 
Οι Σαχίν και Τουρέτσι, παιδιά και οι δύο Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών τους σπουδών στην Κολωνία. Η Οζλέμ Τουρέτσι είναι γιατρός ανοσολόγος και γενική διευθύντρια ιατρικών δραστηριοτήτων της BioNTech, η οποία ξεκίνησε το 2008 ως εταιρεία εστιασμένη στην αντικαρκινική έρευνα. Αλλά από φέτος τον Ιανουάριο εστράφη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφότου οι ιδρυτές της έλαβαν γνώσης μιας ανησυχητικής μελέτης για τη διασπορά του εντός των μελών μιας οικογένειας η οποία είχε επισκεφθεί τη Γουχάν στην Κίνα. 
Το νέο εμβόλιο συνιστά ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, «η οποία μπορεί να διευρύνει το πεδίο της φαρμακολογίας σε νέα κατηγορία μορίων», τονίζει ο Ουγκούρ Σαχίν. Ο ίδιος ελέγχει το 18% της BioNTech και το σχεδόν 50% oι αδελφοί Τόμας και Αντρέας Στρίνγκμαν. Η BioNTech το 2019 απεκόμισε από την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών της στο αμερικανικό χρηματιστήριο περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια. 
 
Ανάμεσα στους 500 ζάπλουτους της Γης, όπου ανήκει πλέον και ο Ουγκούρ Σαχίν, συγκαταλέγονται και οι προαναφερθέντες αδελφοί Στρίνγκμαν. Επίσης, αυτοί είχαν επενδύσει και στο προηγούμενο βιοτεχνολογικό εγχείρημα των Σαχίν και Τουρέτσι, την εταιρεία Ganymed Pharmaceuticals. Η κοινή περιουσία των Γερμανών αδελφών Στρίνγκμαν ανέρχεται σε 24 δισ. δολάρια και πλέον, ενώ ο αγώνας δρόμου για την παρασκευή εμβολίου έκανε και άλλους πλούσιους. Μεταξύ αυτών είναι και όσοι επένδυσαν στην ανταγωνίστρια της BioNTech, την αμερικανική Moderna με έδρα το Κέμπριτζ στη Μασαχουσέτη. Η τιμή της μετοχής της τελευταίας εκτινάχθηκε άνω του 700% φέτος, κάνοντας δισεκατομμυριούχους τους αρχικούς της επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Μπομπ Λάγκερ, καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο συνάδελφός του στο Χάρβαρντ Τιμ Σπρίνγκερ, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπάνσελ. 
 
 
kathimerini

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια