Προσφατα
.

19.12.20

Απολίθωμα φτερωτού δεινοσαύρου

Απολίθωμα από περίεργο είδος δεινοσαύρου εντοπίστηκε στη βορειοανατολική Βραζιλία. 
 
Το προϊστορικό πλάσμα είχε μέγεθος κότας και χαίτη από χνουδωτά νήματα, ενώ ήταν καλυμμένο με φτερά. Πρόκειται για τον πρώτο αποδεδειγμένα φτερωτό δεινόσαυρο που ανακαλύπτεται στο νότιο ημισφαίριο. 
 
Το μικρόσωμο αρπακτικό, Ubirajara jubatus, που τρεφόταν με κρέας, έζησε πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια. Χρησιμοποιούσε τα μοναδικά φτερά των ώμων και τη χαίτη του για δύο λόγους: να προσελκύσει ταίρι την περίοδο αναπαραγωγής και ως απειλητική επίδειξη απέναντι σε εχθρούς. 
 
Το όνομα Ubirajara σημαίνει «άρχοντας της λόγχης» και προέρχεται από τη γλώσσα της τοπικής φυλής αυτοχθόνων Τούπι, ενώ jubatus είναι η λατινική ονομασία της χαίτης. Πολλά είδη δεινοσαύρων από τη γιγάντια ήπειρο Γκοντουάνα, που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του νότιου ημισφαιρίου κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, διέθεταν φτερά, σύμφωνα με εκτιμήσεις παλαιοντολόγων. 
 
Η πρόσφατη ανακάλυψη, όμως, προσφέρει για πρώτη φορά αδιάσειστα στοιχεία για το φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο δρ Ντέιβιντ Μάρτιλ του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στη Βρετανία. «Τα φτερά στους ώμους είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και κάνουν το ζώο να μοιάζει εντυπωσιακό, όπως μας εντυπωσιάζουν σήμερα τα παγόνια. 
 
Με τέτοιου είδους φτερά, τα σύγχρονα πτηνά είναι ικανά να πραγματοποιούν σύνθετες, σχεδόν χορευτικές, κινήσεις επιδεικνύοντας την ίδια ώρα την ομορφιά τους», λέει ο δρ Μάρτιλ. Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος προκαλεί το ενδιαφέρον των ειδικών καθώς ανήκει στην ομάδα των κομψόγναθων, η οποία αποσπάστηκε πολύ νωρίς από την οικογένεια των σαρκοφάγων δεινοσαύρων. 
 
Ο παλαιοντολόγος Μαξ Λάνγκερ, του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που δεν μετείχε στην έρευνα, λέει ότι ο εντοπισμός απολιθώματος φτερωτού δεινοσαύρου στην περιοχή του Κράτο στη ΒΑ Βραζιλία δεν ήταν παρά θέμα χρόνου. «Η ποιότητα της απολίθωσης σε όλο το οροπέδιο του Αραρίπε είναι εκπληκτική, με πολλά δείγματα να εμφανίζουν καθαρά τις ίνες των μυών και τα αιμοφόρα αγγεία», λέει ο Λάνγκερ. Πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων χωρίς φτερά έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, χάρη σε ανασκαφές ξένων ειδικών. 
 
Ο Λάνγκερ εκφράζει τη θλίψη του για τη μεταφορά πολλών απολιθωμάτων δεινοσαύρων από το Αραρίπε στη Γερμανία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εργάτες λατομείου της περιοχής εντόπισαν θραύσμα απολιθώματος πιθανώς φτερωτού δεινοσαύρου. Το πολύ μικρό θραύσμα κατέληξε, όμως, στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.​ 
 
 
 
 
kathimerini

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια