Προσφατα
.

10.1.21

Επιταγή 2.000 δολαρίων σε κάθε ενήλικο Αμερικανό

Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με την ανάδειξη των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων ως νικητών της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης στην πολιτεία της Τζόρτζια. 
 
Πρόκειται για σαφή προεκλογική δέσμευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ που δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τζόρτζια, τη Δευτέρα, κάλεσε τους ψηφοφόρους της πολιτείας να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους προκειμένου να διασφαλίσουν το νέο πακέτο στήριξης. Στο πλαίσιο της ομιλίας του αυτής, επανέλαβε τρεις φορές την υπόσχεσή του για μια επιταγή των 2.000 δολαρίων προς όλους τους ενήλικους Αμερικανούς. 
 
Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για κάποια «αφηρημένη διαμάχη», αλλά αφορά «την πραγματική ζωή» των Αμερικανών, ενώ προειδοποίησε ότι αν ήταν Ρεπουμπλικανοί οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης στην Τζόρτζια, οι επιταγές των 2.000 δολαρίων «δεν θα έφταναν ποτέ». Οπως τόνισε, «η εκλογή των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων θα εμποδίσει αυτές τις επιταγές που διαφορετικά θα φτάσουν αμέσως στην πόρτα όσων αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα». 
 
Σχολιάζοντας, άλλωστε, την έκβαση της κρίσιμης αναμέτρησης τόνισε ότι «οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια έστειλαν ηχηρό μήνυμα πως θέλουν δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε και τη θέλουν τώρα». Στελέχη των Δημοκρατικών όπως ο Τσακ Σούμερ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, έχουν καταστήσει σαφές ότι η συγκεκριμένη υπόσχεση προς τους Αμερικανούς θα υλοποιηθεί «αμέσως». 
 
Η νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας είναι σαφές ότι διακυβευόταν από την έκβαση της κρίσιμης αναμέτρησης, καθώς η νίκη των δύο Δημοκρατικών έδωσε στον νέο πρόεδρο τον έλεγχο της Γερουσίας, ακριβώς αυτόν τον έλεγχο που δεν του είχε δώσει η νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Μια Γερουσία ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς θα έθετε συνεχώς όρια στις πολιτικές επιλογές του Τζο Μπάιντεν. 
 
Το μέτρο που αναμένεται να έχει προτεραιότητα είναι οι επιταγές ύψους 2.000 δολαρίων σε όλους τους ενήλικους Αμερικανούς. Πρόκειται για το ποσό που είχαν επίμονα διεκδικήσει οι Δημοκρατικοί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Το μπλοκάρισαν, όμως, οι Ρεπουμπλικανοί και περιόρισαν τις επιταγές στο συγκριτικά πενιχρό ποσό των 600 δολαρίων στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης ύψους μόλις 900 δισ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα. 
 
Με τη νίκη των δύο Δημοκρατικών στην Τζόρτζια αναμένεται, επίσης, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας πέραν του Μαρτίου, οπότε εκπνέουν τα προηγούμενα που αποφασίστηκαν εν τω μέσω της πανδημίας. Θα ακολουθήσει, άλλωστε, οικονομική ενίσχυση στις πολιτικές και τοπικές αρχές. 
 
Αναλυτές των Financial Times προβλέπουν πως η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνέχεια σε εκτεταμένες δαπάνες κυριολεκτικά σε κάθε τομέα: στις υποδομές, στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, στην παιδεία και σε κάθε κλάδο που χρήζει στήριξης. Οι δαπάνες αυτές αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την εταιρική φορολογία, καθώς στο προεκλογικό πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνεται η αύξηση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και η υψηλή φορολογία στον μεγάλο πλούτο. 
 
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Ιζι Κλάιν, μέλος του λόμπι των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως «ο νέος πρόεδρος θα μπορεί τώρα να χειριστεί την κυβέρνηση πολύ πιο εύκολα». Ο ίδιος υπογραμμίζει την «εξαιρετική σημασία που έχει το να ελέγχουν οι Δημοκρατικοί τους προέδρους διαφόρων επιτροπών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία». 
 
Όπως υπογραμμίζουν, πάντως, άλλοι αναλυτές, δεν πρόκειται να είναι εύκολα τα πράγματα για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς είναι ισχνή η πλειοψηφία που έχουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, ενώ έχουν μεγάλη επιρροή μέσα στο ίδιο το κόμμα του μέλη της συντηρητικής πτέρυγας των Δημοκρατικών όπως ο Τζο Μάντσιν. Αυτό σημαίνει πως ίσως αναγκαστεί ο νέος πρόεδρος να μετριάσει τα σχέδιά του για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των χειμαζόμενων τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας, προκαλώντας αναπόφευκτα απογοήτευση στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. 
 
Σημειωτέον ότι την ανάγκη για μια νέα και γενναία στήριξη της αμερικανικής οικονομίας έχει εκφράσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζ. Πάουελ, στο πλαίσιο της ακρόασής του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας. Τότε προειδοποίησε πως η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση της πανδημίας με ρυθμούς ταχύτερους από τις προσδοκίες, αλλά δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην αγορά εργασίας. 
 
Και όπως υπογράμμισε, χαίνουσα πληγή της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τα εκατομμύρια των ανέργων, καθώς οι εργαζόμενοι στην υπερδύναμη είναι τώρα κατά 10 εκατ. λιγότεροι σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.
 
 
 
kathimerini

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια