Προσφατα
.

19.2.21

Η ανεργία απειλεί 6 εκατ. Ευρωπαίους

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να αποσύρουν σταδιακά τη στήριξη που έχουν προσφέρει στους εργαζομένους από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν αποφάσισαν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και να αποτρέψουν μια εκτίναξη της ανεργίας. 
Την ίδια στιγμή, όμως, στατιστικά στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης προδίδουν πως τουλάχιστον 6 εκατ. εργαζόμενοι παραμένουν εξαρτημένοι από τα προγράμματα επιδότησης των μισθών και κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους αν αποσυρθεί η στήριξη. Διαβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, πολλοί οικονομολόγοι ζητούν να ληφθούν έκτακτα μέτρα που θα διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους να απορροφηθούν σε άλλους κλάδους. 
 
Όπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που επιδοτούνται έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του Απριλίου του 2020, όταν εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας και του πρώτου επιθετικού lockdown υπερέβαινε τα 23 εκατ. Μετά τη μείωσή του στα 6 εκατ., ο αριθμός αυτός οδεύει αυξανόμενος, καθώς έχουν επανέλθει τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες και μαζί με αυτά έχει ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα πολλών επιχειρήσεων. Και το χειρότερο είναι πως σε αυτούς τους απειλούμενους εργαζομένους προστίθενται και οι αυτοαπασχολούμενοι, όσοι προσλαμβάνονται για μικρά χρονικά διαστήματα και όσοι έχουν βραχυχρόνιες συμβάσεις. 
 
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο αριθμός των προσωρινά απασχολουμένων που χρηματοδοτούνται από σχετικό κρατικό πρόγραμμα αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα 2,6 εκατ. άτομα. 
Στη Γαλλία, άλλωστε, οι επίσης επιδοτούμενοι εργαζόμενοι σε θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. άτομα στη διάρκεια του lockdown του Νοεμβρίου για να μειωθούν, πάντως, ξανά τον Δεκέμβριο. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Στέφαν Γολφ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης βιομηχανιών μετάλλου και ηλεκτρικών, τόνισε πως «τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης έσωσαν πολλές θέσεις εργασίας στο κλάδο μας». Ο ίδιος προσέθεσε πως στα τέλη Ιανουαρίου εξακολουθούσαν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων αυτών μόνον οι τέσσερις στις 10 βιομηχανίες του κλάδου τους. Αναμένεται, ωστόσο, να περικοπούν σταδιακά αυτά τα προγράμματα μέσα στους επόμενους μήνες. Ομοίως στη Γαλλία από τον Μάρτιο οι επιδοτούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν μικρότερο τμήμα του μισθού τους. 
 
Στην Ισπανία, αντίθετα, το σχετικό πρόγραμμα παρατάθηκε προσφάτως μέχρι τον Μάιο, αλλά οι επιδοτήσεις θα περιοριστούν αυστηρά σε όσους τομείς της βιομηχανίας έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία. Στην Ιταλία τέλος το αντίστοιχο πρόγραμμα λήγει την άνοιξη, ενώ στα τέλη Μαρτίου παύει να ισχύει και η απαγόρευση των απολύσεων για οικονομικούς λόγους. 
 
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως κάποια σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων είναι αναγκαία προκειμένου να εξωθήσει τους εργαζομένους να εγκαταλείψουν θέσεις εργασίας που δεν είναι πλέον βιώσιμες από οικονομικής απόψεως. Σύμφωνα με τον Αντρέα Γκαρνέρο, οικονομολόγο του ΟΟΣΑ με ειδίκευση στην αγορά εργασίας, «είναι ανάγκη να ενθαρρύνουμε τη μετακίνηση των εργαζομένων από τις επιδοτούμενες στις μη επιδοτούμενες θέσεις εργασίας». Ο ίδιος εκτιμά πως τα προγράμματα επιδότησης των θέσεων εργασίας «πρέπει να επικεντρωθούν σε όσες θέσεις αναμένεται να ξαναγίνουν βιώσιμες». 
 
Νέα κριτήρια 
Ανάμεσα στις επιλογές που προτείνουν οι οικονομολόγοι είναι και η μείωση της επιδότησης με την εκάστοτε εταιρεία να επιβαρύνεται με μεγαλύτερο τμήμα του κόστους μιας θέσης εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τη διάρκεια αλλά και το ύψος των επιδοτήσεων, ενδέχεται να μειωθούν προκειμένου να μην καταλήξουν τα προγράμματα απλώς να αναβάλουν την εκτίναξη της ανεργίας που, όμως, θα καθίσταται αναπόφευκτη. Οπως τονίζει ο Αντρέα Γκαρνέρο, «θα μπορούσε να επιβληθεί στις εταιρείες να επωμισθούν μέρος του κόστους της επιδότησης ή να επιβληθεί ανώτατο όριο διάρκειας της περιόδου επιδότησης». 
Η Τζέσικα Χιντς, οικονομολόγος της Capital Economics, προτείνει να «τεθούν περιορισμοί στο ποιες εταιρείες είναι επιλέξιμες για τις επιδοτήσεις με κριτήριο το ύψος του τελευταίου ετήσιου κύκλου εργασιών». Οικονομολόγοι και πολιτικοί ανησυχούν, πάντως, για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η ανάκληση των μέτρων στήριξης και ειδικότερα μια ενδεχόμενη εκτίναξη της ανεργίας αν δεν έχουν λήξει η πανδημία και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση. Ο Μπερτ Κόλιτζν, οικονομολόγος της ING, προειδοποιεί πως «κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αναδιαρθρώνονται οι επιχειρήσεις και αναπόφευκτα θα εμφανιστεί η ανεργία που έχουν απλώς καθυστερήσει τα προγράμματα επιδότησης». 
 
Στις αρχές Φεβρουαρίου, άλλωστε, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τις χώρες να «είναι ιδιαίτερα προσεκτικές» σε ό,τι αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών και να εξακολουθήσουν «να προστατεύουν τους εργαζομένους σε όλη τη διάρκεια του 2021, καθώς ευελπιστούμε πως με τους εμβολιασμούς θα μπορέσουμε να ανακαλέσουμε σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown».


 kathimerin

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια