γράφτηκε
στον Τοίχο
22.4.21
-
0
Comments
Το καίριο πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οικονομία συνόδευσε την πανδημία του κορωνοϊού. Ηταν, όμως, ιδιαιτέρως ισχυρό για την οικονομία της Αργεντινής που αντιμετώπισε την πανδημία όντας ήδη σε κρίση. Το 2020 συρρικνώθηκε κατά 10%, καταγράφοντας παράλληλα το τρίτο συναπτό έτος ύφεσης Το αποτέλεσμα ήταν να επιταχυνθούν περαιτέρω οι εκροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και να συμπιεστεί ιδιαιτέρως η αξία του αργεντίνικου πέσο. Έτσι αυξήθηκε δραματικά και το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων, τροφίμων και φυτοφαρμάκων και εκτινάχθηκε τελικά ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή σε επίπεδα πάνω από το 40%. Σήμερα τουλάχιστον οι 4 στους 10 Αργεντινούς ζουν σε κατάσταση ένδειας και υποφέρουν.
Η Αργεντινή γνώρισε νέα συντριβή της οικονομίας της από την πανδημία και τώρα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος ύψους 45 δισ. δολαρίων που οφείλει στο ΔΝΤ. Το χρέος αυτό προκύπτει από το υπόλοιπο του δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων που της έχει χορηγήσει το Ταμείο και είναι το υψηλότερο στην ιστορία του διεθνούς πιστωτικού ιδρύματος. Πρόκειται για δάνειο που έχει επιμηκυνθεί κατόπιν σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αργεντινή και το Ταμείο το 2018. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, άλλωστε, στο Ταμείο έκρινε πως το χρέος της Αργεντινής δεν ήταν βιώσιμο και προχώρησε σε συμφωνία μείωσής του με τους πιστωτές της χώρας.
Υπό τη νέα ηγεσία του αλλά και στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο έχει χαλαρώσει τους όρους της σκληρής λιτότητας που συνήθιζε παραδοσιακά να επιβάλλει σε όσες χώρες προσέφευγαν στη βοήθειά του και βέβαια έχει κατευνάσει πολλές από τις ανησυχίες που συνήθως εμπνέει η προσφυγή στην αρωγή του. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, πάντως, παραμένουν αναμφίβολα περίπλοκες και πολιτικά φορτισμένες.
Στους κόλπους της κυβέρνησης της Αργεντινής, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες, επικρατεί διχογνωμία ως προς το θέμα του δανείου, ενώ η χώρα οδεύει προς τις προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο εκλογές του μεσοδιαστήματος. Η κυβέρνηση υφίσταται την αυστηρή κριτική της αριστερής πτέρυγάς της, με την πρώην πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο, Χριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, να ασκεί πιέσεις ζητώντας πιο επιθετική διαπραγμάτευση με το Ταμείο. Ζητεί συγκεκριμένα να ασκηθούν πιέσεις στο Ταμείο ώστε να αποφευχθούν οι συνήθεις σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και να επιτραπεί στο Μπουένος Αϊρες να προχωρήσει σε αυξήσεις δαπανών όπως και στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, για να τονώσει την χειμαζόμενη οικονομία που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα από την πανδημία.
Στο παρελθόν, τέτοιου είδους προσπάθειες θα έπεφταν στο κενό, καθώς το ΔΝΤ επέβαλε στις χώρες από την Τουρκία μέχρι την Ινδονησία και την Αργεντινή σκληρή λιτότητα και περικοπές δαπανών, εμποδίζοντας, έτσι, τη στήριξη των οικονομιών τους και πλήττοντας καίρια τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού που βασίζονται στη στήριξη του κράτους. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, και υπό την νέα ηγεσία της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Ταμείο έχει χαλαρώσει τους κανόνες της αυστηρής λιτότητας που παραδοσιακά συνόδευαν τα δάνειά του. Εχει, αντιθέτως, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα και γενικώς να φορολογήσουν τον πλούτο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την Αργεντινή, οι επιχειρήσεις στη χώρα γνωρίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να εκπονήσει μια στρατηγική που να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη επί δεκαετίες αλλά ώς τώρα όλες αποτυγχάνουν στον σημαντικότερο στόχο τους, που είναι να απαλλάξουν την οικονομία της χώρας από τον διψήφιο πληθωρισμό και τη στασιμότητα.
kathimerini THE NEW YORK TIMES
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου